Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru: Održana konferencija o sustavu intelektualnog vlasništva na putu BiH u EU

Na konferenciji je predstavljen projekt „EU podrška pravima intelektualnog vlasništva“, dok je druga tema konferencije bila „Perspektiva AI u sustavu intelektualnog vlasništva“
Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru: Održana konferencija o sustavu intelektualnog vlasništva na putu BiH u EU

Mostar, 18. travnja 2024. – Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine, u suradnji s projektom „EU podrška pravima intelektualnog vlasništva u BiH“, koji financira Europska unija, održao je konferenciju pod nazivom „Sustav intelektualnog vlasništva na putu Bosne i Hercegovine u EU“. 

Na konferenciji, održanoj u četvrtak, 18. travnja u okviru 25. Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, predstavljen je projekt „EU podrška pravima intelektualnog vlasništva“, dok je druga tema konferencije bila „Perspektiva AI u sustavu intelektualnog vlasništva“.

„Tijekom Sajma Institut, preko promotivnih materijala na svom štandu, nastoji pružiti informacije i odgovoriti svima na pitanja iz svoje mjerodavnosti. Ove godine sudjelujemo na još jedan način. Naime, konferencijom o temi „Sustav intelektualnog vlasništva na putu Bosne i Hercegovine u EU“, predstavili smo aktivnosti projekta 'EU podrška pravima intelektualnog vlasništva u BiH'. Ovaj projekt naglašava posvećenost Europske unije u pomoći Bosni i Hercegovini i podizanju njezina okvira intelektualnog vlasništva da bi se postigli europski standardi. Temeljni cilj projekta je usuglašavanje kompletne zakonske regulative sa normama, odnosno sa zakonodavstvom EU,“ izjavio je tim povodom Josip Merdžo, ravnatelj Instituta za intelektualno vlasništvo BiH. 

Pružajući potrebnu ekspertizu i podršku Institutu za intelektualno vlasništvo, kao i kreativnim industrijama u BiH,  Europska unija doprinosi usklađivanju zakonodavstva sa europskim standardima i poboljšanju inovativnog ambijenta u BiH, kao i konkurentnosti gospodarstva. 

„Iako je u tehnici prisutna već dosta dugo, umjetna inteligencija (AI) je u zadnjoj godini postala osnovna tema u području visokih tehnologija. Do sada je podneseno više od 3,5 milijuna patentnih prijava u 90 zemalja koje se odnose na AI. Postoje brojne kontroverze vezane za narušavanje osnovnih postulata u homocentrično postavljenom sustavu intelektualnog vlasništva i to je povod za brojna razmatranja i sučeljavanja pogleda sa stanovišta filozofije, etike i komercijalnih očekivanja investitora. EU je u postupku donošenja uredbe o umjetnoj inteligenciji, čime će ova materija po prvi puta biti regulirana,“ rekao je Miodrag Marković, voditelj projektnog tima, nakon što je održao predavanje o temi „Perspektiva AI u sustavu intelektualnog vlasništva“.

Dodao je kako budućnost ne samo da je počela, nego je danas u punoj mjeri živimo, koliko god da toga možda nismo svjesni i naglasio da nešto što smo do sada vezali samo za znanstveno-fantastične filmove, postaje realnost, sa svim dobrim i lošim posljedicama.