Izvršni direktor EUIPO-a uputio čestitku Institutu na provedbi CP5

„Ovo postignuće još je jedan primjer napora vaše zemlje da nacionalne sustave žigova i dizajna uskladi s europskim standardima i praksama", navodi se, između ostalog, u čestitci izvršnog direktora EUIPO-a. 

Alicante, 6. lipnja 2024. – Izvršni direktor Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) João Negrão uputio je čestitku Institutu za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine na usvajanju zajedničke prakse u vezi s nerazlikovnim/slabim elementima žigova prilikom procjene vjerojatnosti zabune (CP5).

„Ovo postignuće još je jedan primjer napora vaše zemlje da nacionalne sustave žigova i dizajna uskladi s europskim standardima i praksama kako bi se povećala transparentnost, pravna sigurnost i predvidljivost za dobrobit korisnika intelektualnog vlasništva, nositelja prava i ispitivača intelektualnog vlasništva“, navodi se u čestitci izvršnog direktora EUIPO-a. 

Institut za intelektualno vlasništvo BiH objavio je 17. svibnja na službenim jezicima Bosne i Hercegovine dokument Zajednička praksa u vezi s relativnim razlozima za odbijanje (utjecaj nerazlikovnih/slabih elemenata), kao rezultat udruženih napora Instituta i EUIPO-a da pronađu zajedničke točke s kriterijima navedenim u CP5.

Izvršni direktor Negrão naglasio je da je Institut važan partner za EUIPO te da se raduje nastavku suradnje u područjima u kojima bi se snažno partnerstvo moglo dodatno učvrstiti, kao što je razvoj novih zajedničkih praksi, integracija EUIPN alata ili izgradnja mreže intelektualnog vlasništva među partnerima sa Balkana.

Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo agencija je Europske unije (EU) odgovorna za upravljanje žigovima EU (EUTM), registriranim dizajnom Zajednice (RCD), oznakama zemljopisnog podrijetla (GI) za obrtničke i industrijske proizvode i europsku i međunarodnu suradnju u području intelektualnog vlasništva, kao i za Europski opservatorij za kršenje prava intelektualnog vlasništva.