Usvojen Ugovor WIPO-a o intelektualnom vlasništvu, genetskim resursima i povezanom tradicionalnom znanju

U ime Bosne i Hercegovine završni akt potpisao je Josip Merdžo, ravnatelj Instituta za intelektualno vlasništvo BiH
Usvojen Ugovor WIPO-a o intelektualnom vlasništvu, genetskim resursima i povezanom tradicionalnom znanju

Ženeva, 24. svibnja 2024. - Države članice Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) usvojile su na diplomatskoj konferenciji u Ženevi Ugovor o intelektualnom vlasništvu, genetskim resursima i povezanom tradicionalnom znanju.

U ime Bosne i Hercegovine završni akt potpisao je Josip Merdžo, ravnatelj Instituta za intelektualno vlasništvo BiH. Ratifikacija i pristupanje ovom ugovoru će se u konačnici realizirati kroz zakonsku proceduru u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Nakon višegodišnjih priprema i brojnih aktivnosti predstavnika zemalja članica Ujedinjenih naroda (UN), koji su sudjelovali u nacionalnom kapacitetu, kao i kroz regionalne grupe, nevladine organizacije i udruge starosjedilačkih naroda, dogovoren je sadržaj međunarodnog pravnog instrumenta koji uključuje genetske resurse i tradicionalna znanja u sustav zaštite intelektualnog vlasništva.

Novi Ugovor WIPO-a u međunarodnom pravu utvrditi će novi zahtjev za otkrivanje podataka koji se odnosi na podnositelje patentnih prijava čiji se izumi temelje na genetskim resursima i/ili povezanom tradicionalnom znanju.

Općenito govoreći, kada se izum za koji se zahtijeva patent u patentnoj prijavi temelji na genetskim resursima, od podnositelja prijave zahtijevat će se da otkrije zemlju podrijetla ili izvor genetskih resursa. Ako se izum za koji se zahtijeva patent u patentnoj prijavi temelji na tradicionalnom znanju povezanom s genetskim resursima, od podnositelja prijave zahtijevat će se da otkrije autohtone narode ili lokalnu zajednicu, koji su pružili tradicionalno znanje.

Ovo je prvi WIPO ugovor koji se bavi povezivanjem intelektualnog vlasništva, genetskih resursa i tradicionalnog znanja te prvi WIPO ugovor koji uključuje odredbe posebno za autohtone narode i lokalne zajednice.

„Ovime pokazujemo da sustav intelektualnog vlasništva može nastaviti poticati inovacije dok se razvija na uključiviji način, odgovarajući na potrebe svih zemalja i njihovih zajednica", izjavio je generalni direktor WIPO-a Daren Tang, pozdravljajući usvajanje Ugovora i čestitajući pregovaračima na uspješnom ishodu diplomatske konferencije, održane u Ženevi od 13. do 24. svibnja.

Genetski resursi sadržani su u, na primjer, ljekovitom bilju, poljoprivrednim kulturama i životinjskim pasminama. Iako se sami genetski resursi ne mogu izravno zaštititi kao intelektualno vlasništvo, izumi razvijeni pomoću njih mogu, najčešće putem patenta.

Neki genetski resursi također su povezani s tradicionalnim znanjem kroz njihovu upotrebu i očuvanje od strane autohtonih naroda, kao i lokalnih zajednica, često tijekom generacija. To se znanje ponekad koristi u znanstvenim istraživanjima i kao takvo može pridonijeti razvoju zaštićenog izuma.

Pregovori o ovom Ugovoru započeli su u WIPO-u 2001. godine, pokrenuti 1999. prijedlogom Kolumbije, kada je u diskusijama naglašeno uključivanje autohtonih naroda, kao i lokalnih zajednica.