Ravnatelj Merdžo sudjeluje u radu Diplomatske konferencije o genetskim resursima i povezanom tradicionalnom znanju

Diplomatska konferencija, čiji je domaćin Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO), završna je faza pregovora prije donošenja međunarodnog pravnog instrumenta
Ravnatelj Merdžo sudjeluje u radu Diplomatske konferencije o genetskim resursima i povezanom tradicionalnom znanju

Ženeva, 13. svibnja 2024. – Ravnatelj Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine Josip Merdžo sudjeluje u radu Diplomatske konferencije o genetskim resursima i povezanom tradicionalnom znanju, koja se održava u Ženevi od 13. do 24. svibnja.

Ova diplomatska konferencija, čiji je domaćin Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO), završna je faza pregovora prije donošenja međunarodnog pravnog instrumenta. Budući instrument ima za cilj „povećati učinkovitost, transparentnost i kvalitetu patentnog sustava“ i „spriječiti pogrešno odobravanje patenata za izume koji nisu novi ili inventivni u pogledu genetskih resursa i tradicionalnog znanja povezanog s genetskim resursima".

Oko 1.200 delegata, uključujući ministre u vladi, promatrače i druge dionike iz cijelog svijeta pridružilo se „Diplomatskoj konferenciji“, koja će okruniti višedesetljetne pregovore među državama članicama WIPO-a o toj temi.

U govoru u kojem je pozdravio delegate u sjedištu WIPO-a u Ženevi, generalni direktor WIPO-a Daren Tang naglasio je povijesnu prirodu pregovora i rekao: „Da budem iskren – pregovori neće biti laki. Pregovori koji se bave značajnim i važnim temama rijetko jesu. Ali pozivam sve vas da spojite strast s pragmatizmom i pokažete isti duh fleksibilnosti, prilagodbe i konsenzusa koji nas je sada doveo do vrhunca doista značajnog sporazuma.“

Genetski resursi sadržani su u, na primjer, ljekovitom bilju, poljoprivrednim kulturama i životinjskim pasminama. Iako se sami genetski resursi ne mogu izravno zaštititi kao intelektualno vlasništvo (IV), izumi razvijeni pomoću njih mogu, najčešće putem patenta.

Neki genetski resursi također su povezani s tradicionalnim znanjem kroz njihovu upotrebu i očuvanje od strane autohtonih naroda, kao i lokalnih zajednica, često tijekom generacija. To se znanje ponekad koristi u znanstvenim istraživanjima i kao takvo može pridonijeti razvoju zaštićenog izuma.

„Na ovoj diplomatskoj konferenciji možemo pokazati da nema proturječja između robusnog i predvidljivog režima intelektualnog vlasništva – onog koji potiče inovacije, privlači ulaganja i pokreće istraživanja koja mijenjaju pravila igre – i onog koji odgovara na potrebe svih zemalja i njihovih zajednica svugdje, uključujući one iz starosjedilačkih naroda, kao i iz lokalnih zajednica. Inkluzivniji i raznovrsniji sustav intelektualnog vlasništva nije samo dinamičniji sustav, on je i jači sustav IV-a,” rekao je generalni direktor Tang.

WIPO trenutačno upravlja s 26 ugovora, uključujući temeljne dokumente globalnog sustava intelektualnog vlasništva koji datiraju s kraja 19. stoljeća. Zadnji pregovori na sličnoj visokoj razini u WIPO-u dogodili su se prije gotovo deset godina.