Institut u Mostaru obilježio Svjetski dan intelektualnog vlasništva: „Gradimo zajedničku budućnost inovativnošću i kreativnošću“

Institut u Mostaru obilježio Svjetski dan intelektualnog vlasništva: „Gradimo zajedničku budućnost inovativnošću i kreativnošću“

Mostar, 26. travanj 2024. – Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine obilježio je 26. travnja u Mostaru Svjetski dan intelektualnog vlasništva, koji se obilježava svake godine s ciljem podizanja svijesti o ulozi koju prava intelektualnog vlasništva imaju u poticanju inovacija i kreativnosti.

Uz stručnjake iz područja intelektualnog vlasništva, predstavnike akademske zajednice, istraživače, inovatore, pravne stručnjake i predstavnike različitih industrija koji se bave tom temom, obilježavanju se pridružio i Siniša Šešum, UNESCO šef ureda, Antenna ured u Sarajevu, BiH kako bi, u ime Ujedinjenih naroda u BiH, nazočnima približio koncept intelektualnog vlasništva i Ciljeva održivog razvoja UN-a, što je ujedno i tema ovogodišnjeg događaja.

„Ovaj dan obilježava se na inicijativu Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) od 2000. godine, a kao datum obilježavanja odabran je 26. travanj, budući da je na taj dan 1970. godine na snagu stupila Konvencija o osnivanju Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo. Ove godine naglasak je na odnosu intelektualnog vlasništva i UN Ciljeva održivog razvoja, pod sloganom „Gradimo zajedničku budućnost inovativnošću i kreativnošću“, ovim povodom je rekao Josip Merdžo, ravnatelj Instituta za intelektualno vlasništvo BiH i naglasio da, kroz projekt „EU podrška pravima intelektualnog vlasništva u BiH“, Europska unija pomaže našoj zemlji da ojača upravljanje pravima intelektualnog vlasništva, te da EU i Institut zajednički rade na podizanju svijesti, ali i na jačanju kompletnog sustava intelektualnog vlasništva.

Kako bi se nazočnima predstavile poveznice Ciljeva održivog razvoja i intelektualnog vlasništva, održana je panel diskusija u kojoj su sudjelovali Ajla Karajko, osnivačica velikog broja startupa i stručnjakinja na polju razvoja biznisa, Ajla Subotić iz VRX Immersive Museum Sarajevo i Josip Merdžo, ravnatelj Instituta, dok je panel moderirao dr. Luka Novak, ključni stručnjak projekta EUSIPR.

Ove godine Institut za intelektualno vlasništvo BiH pozvao je bh. inovatore (kompanija, start up ili pojedinac) da sudjeluju na javnom natječaju i predstave svoj projekt za koji smatraju da najbolje odražava odnos intelektualnog vlasništva i Ciljeva održivog razvoja (zeleni patenti, održivi žigovi i sl.), tako da su ovom prilikom dodijeljene i godišnje nagrade Instituta za intelektualno vlasništvo BiH.

Dobitnici nagrada su Boris Trogrančić iz Udruženja za razvoj ruralnog turizma u BiH – Alterural, Ana Lojić iz Udruženja inovatora Grada Banja Luka i Borko Babalj, Asocijacija inovatora BiH.

Ovogodišnja konferencija organizirana je u sklopu projekta „EU podrška pravima intelektualnog vlasništva”, koji Europska unija financira sa 1,8 milijuna eura za unaprjeđenje sustava zaštite intelektualnog vlasništva u BiH u skladu sa standardima EU.

Tim povodom, Miodrag Marković, voditelj projektnog tima je kazao da je širenje svijesti o važnosti intelektualnog vlasništva jedna od komponenti projekta, te da ga izuzetno raduje što se i akademska zajednica, po prvi put, samostalno angažirala da svojim studentima približi ovu važnu temu.

„Ovo je bila još jedna prilika da projekat najširoj javnosti ukratko predstavi šta je sve u saradnji sa Institutom za intelektualno vlasništvo do sada urađeno. Najvažniji rezultat su svakako nacrti devet zakona iz područja intelektualnog vlasništva čime je urađeno maksimalno moguće usklađivanje sa relevantnim propisima Europske unije, što predstavlja jednu od bitnih komponenti puta BiH ka Europskoj uniji.“, zaključio je Marković.

Mostar, 26. april 2024. – Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine obilježio je 26. aprila u Mostaru Svjetski dan intelektualnog vlasništva, koji se obilježava svake godine sa ciljem podizanja svijesti o ulozi koju prava intelektualnog vlasništva imaju u poticanju inovacija i kreativnosti.

Uz stručnjake iz područja intelektualnog vlasništva, predstavnike akademske zajednice, istraživače, inovatore, pravne stručnjake i predstavnike različitih industrija koji se bave tom temom, obilježavanju se pridružio i Siniša Šešum, UNESCO šef ureda, Antenna ured u Sarajevu, BiH kako bi, u ime Ujedinjenih nacija u BiH, prisutnima približio koncept intelektualnog vlasništva i Ciljeva održivog razvoja UN-a, što je ujedno i tema ovogodišnjeg događaja.

„Ovaj dan obilježava se na inicijativu Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) od 2000. godine, a kao datum obilježavanja odabran je 26. april, budući da je na taj dan 1970. godine na snagu stupila Konvencija o osnivanju Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo. Ove godine naglasak je na odnosu intelektualnog vlasništva i UN Ciljeva održivog razvoja, pod sloganom „Gradimo zajedničku budućnost inovativnošću i kreativnošću“, ovim povodom je rekao Josip Merdžo, direktor Instituta za intelektualno vlasništvo BiH i naglasio da, kroz projekat „EU podrška pravima intelektualnog vlasništva u BiH“, Evropska unija pomaže našoj zemlji da ojača upravljanje pravima intelektualnog vlasništva, te da EU i Institut zajednički rade na podizanju svijesti, ali i na jačanju kompletnog sistema intelektualnog vlasništva.

Kako bi se prisutnima predstavile poveznice Ciljeva održivog razvoja i intelektualnog vlasništva, održana je panel diskusija u kojoj su učestvovali Ajla Karajko, osnivačica velikog broja startupa i stručnjakinja na polju razvoja biznisa, Ajla Subotić iz VRX Immersive Museum Sarajevo i Josip Merdžo, direktor Instituta, dok je panel moderirao dr. Luka Novak, ključni stručnjak projekta EUSIPR.

Ove godine Institut za intelektualno vlasništvo BiH pozvao je bh. inovatore (kompanija, start up ili pojedinac) da sudjeluju na javnom konkursu i predstave svoj projekat za koji smatraju da najbolje odražava odnos intelektualnog vlasništva i Ciljeva održivog razvoja (zeleni patenti, održivi žigovi i sl.), tako da su ovom prilikom dodijeljene i godišnje nagrade Instituta za intelektualno vlasništvo BiH.

Dobitnici nagrada su Boris Trogrančić iz Udruženja za razvoj ruralnog turizma u BiH – Alterural, Ana Lojić iz Udruženja inovatora Grada Banja Luka i Borko Babalj, Asocijacija inovatora BiH.

Ovogodišnja konferencija organizirana je u sklopu projekta „EU podrška pravima intelektualnog vlasništva”, koji Evropska unija finansira sa 1,8 miliona eura za unaprjeđenje sistema zaštite intelektualnog vlasništva u BiH u skladu sa standardima EU.

Tim povodom, Miodrag Marković, voditelj projektnog tima je kazao da je širenje svijesti o važnosti intelektualnog vlasništva jedna od komponenti projekta, te da ga izuzetno raduje što se i akademska zajednica, po prvi put, samostalno angažovala da svojim studentima približi ovu važnu temu.

„Ovo je bila još jedna prilika da projekat najširoj javnosti ukratko predstavi šta je sve u saradnji sa Institutom za intelektualno vlasništvo do sada urađeno. Najvažniji rezultat su svakako nacrti devet zakona iz oblasti intelektualnog vlasništva čime je urađeno maksimalno moguće usklađivanje sa relevantnim propisima Evropske unije, što predstavlja jednu od bitnih komponenti puta BiH ka Evropskoj uniji.“, zaključio je Marković.