У Неуму одржан семинар о улози Парламента БиХ у усклађивању прописа интелектуалне својине са европском правном тековином

 

Неум, 28. септембра 2023. - У организацији Института за интелектуалну својину Босне и Херцеговине, у оквиру пројекта „ЕУ подршка правима интелектуалне својине у БиХ“, који финансира Европска унија, у Неуму је 27. и 28. септембра 2023. одржан семинар за посланике и делегате Парламентарне скупштине БиХ, под називом „Улога Парламента БиХ у усклађивању прописа интелектуалне својине са европском правном тековином“.

Семинар је организован како би се чланови Парламента БиХ упознали са темом интелектуалне својине и најбитнијим новостима у будућим приједлозима закона из ове области, узимајући у обзир да је Босна и Херцеговина прошле године добила статус земље кандидата за ЕУ, као и да се једно од поглавља за преговоре са ЕУ, поглавље 7, односи на интелектуалну својину. 

Отварајући семинар, Јосип Мерџо, директор Института за интелектуалну својину БиХ, нагласио је да је хармонизовање домаћег законодавства са правном тековином ЕУ једна од најзначајнијих правних и политичких активности Босне и Херцеговине на путу европских интеграција. 

„Улога Парламентарне скупштине БиХ је незамјењива у овој области, посебно ако се има у виду да тај процес не значи само транспозицију ACQUIS-а у правни систем Босне и Херцеговине, већ и његово касније досљедно спровођење. Задатак Парламента је да обезбједи демократски амбијент и флуентност овог процеса. Наиме, познато је, да је према посљедњем извјештају Европске комисије, БиХ умјерено припремљена у области права интелектуалне својине, те би се усвајањем новог и усаглашеног сета закона који се припрема у оквиру пројекта 'ЕУ Подршка правима интелектуалне својине у Босни и Херцеговини', учинио корак напријед у процесу испуњавања обавеза из Споразума о стабилизацији и придруживању,“  закључио је Мерџо.

Предуслов за унапређење економског развоја Босне и Херцеговине и достизање европских стандарда у области интелектуалнее својине су снажне институције, савремено законодавство, међународна сарадња и ефикасна заштита свих носилаца права интелектуалне својине. Управо представници законодавне власти представљају прву инстанцу на овом путу.

Након семинара, Предраг Кожул, посланик Представничког дома БиХ казао је да је за њега, као посланика у Парламентарној скупштини БиХ, семинар био јако користан и важан из разлога што ће овај пројекат изњедрити сет важних закона. „Ради се о материји која је сложена и стручна. Из тог разлога је било јако важно да се упознамо са законским рјешењима како бисмо у парламентарној процедури компетентније могли доћи до закона који су добри и квалитетни. Надаље, ова законска регулатива, једном када буде усвојена, биће дио преговора са Европском унијом, гдје ће и Парламент БиХ имати своју улогу и зато је изузетно важно да ову материју добро упознамо,“ рекао је Кожул. 

Вођа тима пројекта „ЕУ подршка правима интелектуалне својине у БиХ“, Миодраг Марковић, рекао је да је упознавање посланика и делегата Парламентарне скупштине БиХ са суштином ових закона и концептом регулисања права интелектуалне својине неопходан корак у јачању овог изузетно важног сегмента за цјелокупни напредак Босне и Херцеговине.

„Европска унија финансира овај пројекат како би помогла Босни и Херцеговини да усклади законодавство са европском правном тековином, побољша конкурентност и иновативност привреде у БиХ, кроз пружање неопходне експертизе и подршке Институту за интелектуалну својину и креативним индустријама у БиХ. Семинар са члановима Парламента БиХ још је један важан корак у процесу постизања дубљег разумијевања јавности и поштовања заштите права интелектуалне својине у Босни и Херцеговини,“ казао је Марковић.

Ово је трећи у низу догађаја које је Институт, у сарадњи са пројектом „ЕУ подршка правима интелектуалне својине у БиХ“, у протеклом периоду одржао за представнике интересних група.  Претходна два семинара у Сарајеву и Бањалуци, Институт је организовао у сарадњи са привредним коморама и бесплатно одржао за привредне субјекте, организације за подршку бизнису, као и све оне који су професионално заинтересовани за ово питање. Наредни семинари, планирани до краја године, намијењени су представницима агенција за спровођење закона.