У Бањалуци одржан семинар „Интелектуална својина за привредне субјекте“

 

Бања Лука, 31. августа 2023. -  Семинар „Интелектуална својина за привредне субјекте“ одржан је 31.8.2023. у Бањалуци, у организацији Привредне коморе Републике Српске и Института за интелектуалну својину Босне и Херцеговине, у оквиру пројекта „ЕУ подршка правима интелектуалне својине у БиХ“, који финансира Европска унија. Након семинара у Сарајеву, ово је други у низу догађаја које је Институт, у сарадњи са привредним коморама, бесплатно одржао за привредне субјекте, организације за подршку бизнису, као и све оне који су професионално заинтересовани за ово питање.

Интелектуална својина је „неопипљива“ имовина, али врло често и најврједнија имовина компаније коју је потребно непрестано унапрјеђивати, али и законски заштитити од потенцијалних злоупотреба. Имајући у виду значај интелектуалне својине у данашњем пословном окружењу као и потребу подизања свијести о важности њене заштите, на семинару су презентоване тематске цјелине које се односе на патенте, жигове и индустријски дизајн, те на услугу пред-дијагностике интелектуалне својине, коју је Институт за интелектуалну својину БиХ однедавно увео као бесплатну услугу за мала и средња предузећа.

„Једнако као и у Сарајеву, гдје смо недавно успјешно реализовали први семинар, учесници у Бањалуци имали су прилику да се информишу и упознају са надлежностима Института, поступцима заштите интелектуалне својине, као и предностима које се стичу заштитом,“  овом приликом је рекао Горан Трифковић, стручни савјетник за индустријски дизајн у Институту за интелектуалну својину БиХ, који је уједно био и један од предавача.

Он је додао да је Институт однедавно развио бесплатну услугу Пред-дијагностике интелектуалне својине за мала и средња предузећа која желе да процијене своју снагу у области интелектуалне својине и да је користе за свој развој. „Прва компанија са којом смо реализовали ту активност је била Фармавит д.о.о. ПЈ "Food Planet" Љубиње. Настављамо пружати услуге пред-дијагностике, а сутра смо већ у фирми Elas Metalexpert д.о.о. у Бањалуци,“ закључио је Трифковић.

Вођа тима пројекта „ЕУ подршка правима интелектуалне својине у БиХ“, Миодраг Марковић, рекао је да Европска унија финансира овај пројекат како би помогла Босни и Херцеговини да усклади законодавство са европском правном тековином, побољша конкурентност и иновативност привреде у БиХ, кроз пружање неопходне експертизе и подршке Институту за интелектуалну својину и креативним индустријама у БиХ. „Управо ове двије активности су добри примјери наше партнерске сарадње са Институтом у процесу јачања заштите права интелектуалне својине у Босни и Херцеговини,“ казао је Марковић.

Пред-дијагностика интелектуалне својине даје препоруке за заштиту одређених права интелектуалне својине на основи оцјене тренутног стања у компанији, пружа могућност клијентима да сагледају будуће пословање кроз разумијевање предности коју су стекли заштитом њихове интелектуалне својине, што директно утиче на оснаживање сваке компаније која прође кроз овај процес.