У Сарајеву одржан семинар „Интелектуална својина за привредне субјекте“

 

Сарајево, 31. јула 2023. – Семинар „Интелектуална својина за привредне субјекте“ одржан је 31. јула 2023. у Сарајеву, у организацији Привредне коморе Федерације Босне и Херцеговине и Института за интелектуалну својину Босне и Херцеговине, у оквиру пројекта „ЕУ подршка правима интелектуалне својине у БиХ“, који финансира Европска унија. Ово је први у низу семинара које ће Институт, у сарадњи са привредним коморама, у долазећем периоду бесплатно одржати за привредне субјекте, организације за подршку бизнису, као и све оне који су професионално заинтересовани за ово питање.

Интелектуална својина је „неопипљива“ имовина, али врло често и најврједнија имовина компаније коју је потребно непрестано унапрјеђивати, али и законски заштитити од потенцијалних злоупотреба. Имајући у виду значај интелектуалне својине у данашњем пословном окружењу као и потребу подизања свијести о важности њене заштите, на семинару су презентоване тематске цјелине које се односе на патенте, жигове и индустријски дизајн, те на услугу пред-дијагностике интелектуалне својине, коју је Институт за интелектуалну својину БиХ однедавно увео као бесплатну услугу за мала и средња предузећа.

„Желио бих нагласити да је заштита права интелектуалне својине кључни фактор за подстицање иновација, развоја и напретка у друштву. Креативност и иновативност су покретачи привредног развоја и зато их требамо заштитити и потицати. Значај оваквих семинара се огледа у томе да су они један од најважнијих алата када је у питању подизање свијести о значају заштите интелектуалне својине. Такође, ово је прилика да се учесници и шира јавност поближе упознају са наведеном услугом, и између осталог, могућностима које она пружа за сагледавање будућег пословања кроз разумијевање предности које се стичу заштитом интелектуалне својине,“ овом приликом је закључио Горан Трифковић, стручни савјетник за индустријски дизајн у Институту за интелектуалну својину БиХ, који је уједно био и један од предавача.

Семинару су присуствовали представници компанија из сектора енергетике, ИКТ-а, металске индустрије, трговине, пословног савјетовања, као и невладиног сектора, објавила је Привредна комора Федерације Босне и Херцеговине.