Директор Института за интелектуалну својину БиХ Јосип Мерџо учествује у раду конференције УН-а о индустријској својини, одрживости и будућности планете

 

Лисабон, 30. маја 2023. – Директор Института за интелектуалну својину Босне и Херцеговине Јосип Мерџо учествује у раду конференције посвећене остваривању циљева одрживог развоја Агенде Уједињених нација 2030, под називом „Размишљајући о индустријској својини, одрживости и будућности планете“,  која се одржава у Лисабону у понедјељак, 29. и уторак, 30. маја 2023.

Уводне говоре су одржали високи званичници Уједињених нација и домаћина Португала, као и Дарен Танг, генерални директор Свјетске организације за интелектуалну својину (WIPO), Андреа Ди Карло, замјеник извршног директора Завода Европске уније за интелектуалну својину (ЕУИПО) и Антонио Кампинос, предсједник Европског завода за патенте (ЕПО).

Учесници конференције у више панела расправљају о изазовима за остваривање циљева одрживог развоја до 2030. из Агенде Уједињених нација (УН) јер ће, како су истакнули организатори, будућност наше планете бити озбиљно угрожена ако не постоји дефинитивна преданост иновацијама и постављању нових стандарда једнакости, укључености и одрживости.

Индустријска својина представља кључни елемент на путу утврђеном циљевима одрживог развоја. Потиче иновације и омогућује иноваторима да заштите своју креативност, своје проналаске и улагања, што доводи до иновативнијих рјешења за добробит наше планете.

Организатори су посебно истакли потребу хитног ублажавања климатских промјена и развој нових зелених и корисних технологија, што чини ову конференцију догађајем од кључне важности јер ће омогућити учесницима – из владе, приватног сектора, академске заједнице и другима – да међу собом подијеле, расправљају и посвете се кључној улози коју индустријска својина има у оживљавању и остварењу циљева одрживог развоја.

У септембру 2015. Босна и Херцеговина, скупа са 192 државе чланице Уједињених нација, обавезала се да ће провести Агенду 2030 за одрживи развој, која се састоји од 17 циљева и 169 подциљева, који теже стварању боље и одрживе будућности за цијели свијет.