Мостар: Обиљежен Свјетски дан интелектуалне својине

 

Мостар, 26. априла 2023. - Институт за интелектуалну својину Босне и Херцеговине, у сарадњи са пројектом „ЕУ подршка правима интелектуалне својине у БиХ“ (ЕУСИПР) који финансира Европска унија, организовао је конференцију поводом обиљежавања Свјетског дана интелектуалне својине 26 априла.

Учесницима конференције представљена је нова услуга Института - ИП преддијагностика, одржана је панел дискусија „Жене и интелектуална својина“, те су представљени побједнички радови и одржана додјела награда јавног конкурса на тему „Жена и интелектуална својина: Унапређење иновација и креативности“.

„Данашње обиљежавање Дана интелектуалне својине прилика је да се јавност упозна са оним што ради Институт, а и да се још једном подсјети шта је то интелектуална својина, која добробит не само за појединце него и за државу, заједницу, економију може проистећи из правилног кориштења и заштите свега онога што је везано уз права интелектуалне својине“, изјавио је том приликом директор Института за интелектуалну својину БиХ Јосип Мерџо. У вези са овогодишњом темом Свјетског дана интелектуалне својине „Жене и интелектуалнa својина: Убрзавање иновација и креативности“, директор Мерџо истакао је да изврсни резултати Института по расту прихода, као и јачање позиције Босне и Херцеговине на Глобалном иновационом индексу леже у чињеници да већину упослених у Институту чине жене.

Вођа тима ЕУСИПР пројекта Миодраг Марковић изјавио је том приликом да је пројекат омогућио специфичну обуку за преддијагностику интелектуалне својине за пет упосленика Института за интелектуалну својину, што је једна потпуно нова услуга на територији БиХ коју ће Институт пружати. „Ако се правилно проводи то ће бити највећа подршка развоју економије коју Институт, са обзиром на своју надлежност, може пружити“, рекао је Марковић.

Услугу ИП преддијагностике представио је стручни савјетник у Институту за интелектуалну својину БиХ Горан Трифковић, истакавши да ће та услуга омогућити компанијама ефикасно управљање интелектуалном својином и потаћи их на даља улагања и иновације.  

У оквиру ЕУСИПР пројекта извршена је и ревизија цјелокупног законодавства о интелектуалној својини у Босни и Херцеговини те ће ускоро нацрти нових осам закона о интелектуалној својини у БиХ бити отворени за јавну расправу. „Циљ је хармонизација закона са европским нормама како би БиХ била што спремнија у тој области у процесу приступања ЕУ“, нагласио је директор Мерџо.

У оквиру конференције одржана је и панел дискусија „Жене и интелектуална својина“ у којој су учествовали Љубица Козић, замјеница директора и Весна Вулетић Бебек, помоћница директора у Институту за интелектуалну својину БиХ, Ерна Шошевић, предузетница и Маја Халиловић, биодизајнерица. Учеснице панел дискусије указале су на повећање улоге жена у области иновација и креативних индустрија, али и на још увијек недовољну заступљеност и потребу додатних финансијских и других потицаја те на проактивност самих жена у тој области.

На конференцији су представљени побједнички радови и одржана додјела награда јавног конкурса на тему „Жена и интелектуална својина: Унапређење иновација и креативности“. Добитнице награда су Берина Ибрић из Завидовића за рад „Утишани глас“, Карла Кево из Стоца за рад „Жена жени“ и Сара Чилић из Међугорја за рад „Женски акт од интелектуалне рефлексије до интуитивне спознаје“.

Свјетски дан интелектуалне својине обиљежава се сваке године 26. априла, са циљем промовисања улоге коју права интелектуалне својине имају у потицању креативности и иновативности.