Pokrenuta CLIP internetska platforma za podizanje svijesti stvaratelja o njihovim pravima

 

Mostar, 20. studenoga 2023. - Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO) i Zaklada za svijest o glazbenim pravima (Music Rights Awareness Foundation) pokrenuli su novu internetsku platformu za podizanje svijesti stvaratelja o pravima intelektualnoga vlasništva i povezanim praksama upravljanja, s ciljem da im se prizna i pošteno nagradi njihov rad.

Platforma pod nazivom CLIP (Creators Learn Intellectual Property/Stvaratelji uče o intelektualnom vlasništvu) inovativna je, korisniku prilagođena i besplatna platforma za učenje koja će biti ispunjena odabranim sadržajem iskusnih glazbenika i mentora koji će stvarateljima pomoći da donesu bolje poslovne odluke, priopćio je WIPO.

Stvaratelji diljem svijeta proizvode glazbu, umjetnost i druge sadržaje na rekordnim razinama, a digitalna distribucija raste. Međutim, često im nedostaju ključne informacije za upravljanje njihovim pravima intelektualnog vlasništva i propuste adekvatnu zaslugu i nagradu za svoje djelo, osobito kada se konzumira online, što se CLIP-om želi ispraviti.

„Stvaratelji se oslanjaju na svoj talent i umjetničku viziju kako bi nam dali glazbu, umjetnost, pjesmu i ples. Podržati ih ključno je za bogatstvo svakog društva i zemlje. Moramo učiniti sve što možemo kako bismo osigurali da budu priznati i pošteno nagrađeni, kako bi mogli napredovati u svom radu i doprinosu društvu. CLIP će podržati stvaratelje znanjem i vještinama koje su im potrebne da pretvore svoju umjetničku strast u održivu profesiju“, izjavio je generalni direktor WIPO-a Daren Tang.

Do početka 2024. CLIP će biti dostupan na šest jezika, osiguravajući da se stvaratelji diljem svijeta mogu lako koristiti njime, čak i dok su u pokretu. Sa samo pametnim telefonom na dohvat ruke, stvaratelji će imati trenutačni pristup svim sadržajima CLIP-a, uključujući videozapise koji prikazuju etablirane stvaratelje koji dijele svoja osobna iskustva.

„Iz prve ruke znam koliko je važno da stvaratelji znaju i upravljaju svojim pravima intelektualnoga vlasništva. Danas je to bitan temelj za uspješnu karijeru u glazbenoj industriji. Srž CLIP-a je nepokolebljiva predanost stvarateljima. Pomaganje u razumijevanju složenosti kreativnih industrija omogućit će im da maksimalno povećaju vrijednost svojih kreacija“, istaknuo je Björn Ulvaeus, legendarna zvijezda ABBA-e i suosnivač Zaklade Music Rights Awareness sa sjedištem u Stockholmu, Švedska.

Prva verzija CLIP-a usredotočit će se na glazbenu industriju, osnažujući korisnike da istraže ekosustav industrije, razumiju ulogu različitih pojedinaca koji su uključeni u plasiranje pjesme na tržište, shvate prava stvaratelja glazbe i učinkovito upravljanje pravima te još mnogo toga.

„CLIP pruža svijest o različitim stranama uključenim u glazbenu industriju i njihovim funkcijama, kao i o pravima i odgovornostima stvaratelja. To znanje je preduvjet da budu priznati i pošteno plaćeni za svoj rad“, izjavio je suosnivač i predsjednik Zaklade Music Rights Awareness Niclas Molinder.

CLIP je razvio WIPO za stvaratelje (WIPO for Creators), konzorcij koji su osnovali WIPO i Music Rights Awareness Foundation uz potporu ključnih organizacija dionika kreativne industrije.