U Sarajevu održana radionica o provedbi prava IV: Sustav zaštite prava intelektualnog vlasništva snažan pokretač gospodarskog razvoja i sigurnost za tvrtke i potrošače

 

Sarajevo, 8. studenoga 2023. - Radionica o provedbi prava intelektualnoga vlasništva održana je 7. i 8. studenoga 2023. u Sarajevu, u organizaciji Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) i Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine.

Pozdravne govore sudionicima radionice uputili su ravnatelj Instituta za intelektualno vlasništvo BiH Josip Merdžo i viši pravni savjetnik u WIPO-u Xavier Vermandele, koji je govorio i u uvodnoj temi radionice. Naglašena je važnost provedbe prava intelektualnoga vlasništva (IV), odnosno postojanja jakog pravnog okvira i sustava zaštite prava intelektualnog vlasništva kao snažnog pokretača gospodarskog, socijalnog i kulturnog razvoja, koji privlači ulaganja iz domaćih i stranih izvora i značajno doprinosi BDP-u razvijenih zemalja.

Viši pravni savjetnik Vermandele također je predstavio međunarodni pravni okvir za provedbu prava IV, odnosno Dio III. Sporazuma o trgovinskim aspektima prava intelektualnog vlasništva (TRIPS), dok je Irma Delibašić, ispitivač za žigove iz Instituta za intelektualno vlasništvo BiH dala opći pregled prava IV.

O mjerama koje se poduzimaju na granicama govorila je Evelin Lorena Ciego Guzman iz Svjetske carinske organizacije (WCO), a Monica Pop, tužiteljica iz Rumunjske i Vlatko Marinović, pravni ekspert iz Mostara o istraživanju i procesuiranju kaznenih djela protiv intelektualnoga vlasništva i povezanih kaznenih djela, kao i o provedbi prava intelektualnoga vlasništva na Internetu.

Romana Matanovac Vučković sa Sveučilišta u Zagrebu dala je uvod u temu u okviru koje su razmatrane državne strategije za provedbu prava intelektualnoga vlasništva.

O javno-privatnim inicijativama za borbu protiv kršenja prava intelektualnoga vlasništva na Internetu govorio je viši pravni savjetnik u WIPO-u Xavier Vermandele, a o ulozi nositelja prava u provedbi prava IV Anisa Tomić iz organizacije REACT Balkan.

U okviru radionice također je predstavljen Priručnik za tijela zadužena za provedbu zakona i tužitelje „Povrede prava iz oblasti intelektualnog vlasništva – istražne i procesne radnje“.

Uspješno procesuiranje prekršitelja prava intelektualnog vlasništva djeluje kao snažno sredstvo odvraćanja i štiti tvrtke i stvaratelje od nepoštene konkurencije, te pruža zaštitu potrošačima od nekvalitetne i potencijalno opasne krivotvorene robe, jedan je od naglasaka dvodnevne radionice o provedbi prava IV.

U radionici su sudjelovali predstavnici Suda BiH, Uprave za neizravno oporezivanje, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), kao i brojni drugi predstavnici institucija za provedbu prava intelektualnoga vlasništva sa svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini.

Inače, u BiH djeluje Međuresorno tijelo za suradnju u području stjecanja i provedbe prava intelektualnoga vlasništva (MTS).

MTS je sastavljen od predstavnika institucija mjerodavnih za provedbu prava intelektualnoga vlasništva na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini, te predstavnika Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine kao institucije koja je mjerodavna za obavljanje stručnih i upravnih poslova u području intelektualnoga vlasništva.

Prema Strategiji provedbe prava intelektualnoga vlasništva u Bosni i Hercegovini, MTS je zadužen za jačanje međuinstitucionalne suradnje kroz iniciranje i koordiniranje aktivnostima u području stjecanja i provedbe prava intelektualnoga vlasništva u BiH s ciljem uspostave i djelovanja cjelovitog sustava intelektualnoga vlasništva kompatibilnog sa sustavom kakav postoji u Europskoj uniji.