U Banjaluci održan seminar „Intelektualno vlasništvo za gospodarske subjekte“

 

Banja Luka, 31. kolovoza 2023. -  Seminar „Intelektualno vlasništvo za gospodarske subjekte“ održan je 31.8.2023. u Banjaluci, u organizaciji Gospodarske komore Republike Srpske i Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine, u okviru projekta „EU podrška pravima intelektualnog vlasništva u BiH“, koji financira Europska unija. Nakon seminara u Sarajevu, ovo je drugi u nizu događaja koje je Institut, u suradnji s gospodarskim komorama, besplatno održao za gospodarske subjekte, organizacije za podršku biznisu, kao i sve one koji su profesionalno zainteresirani za ovo pitanje.

Intelektualno vlasništvo je „neopipljiva“ imovina, ali vrlo često i najvrjednija imovina kompanije koju je potrebno kontinuirano unaprjeđivati, ali i zakonski zaštititi od potencijalnih zloporaba. Imajući u vidu značaj intelektualnog vlasništva u današnjem poslovnom okružju kao i potrebu podizanja svijesti o važnosti njegove zaštite, na seminaru su prezentirane tematske cjeline koje se odnose na patente, žigove i industrijski dizajn, te na uslugu pred-dijagnostike intelektualnog vlasništva, koju je Institut za intelektualno vlasništvo BiH odnedavno uveo kao besplatnu uslugu za mala i srednja poduzeća.

„Jednako kao i u Sarajevu, gdje smo nedavno uspješno realizirali prvi seminar, sudionici u Banjaluci imali su priliku informirati se i upoznati s mjerodavnostima Instituta, postupcima zaštite intelektualnog vlasništva, kao i prednostima koje se stječu zaštitom,“ ovom prilikom je rekao Goran Trifković, stručni savjetnik za industrijski dizajn u Institutu za intelektualno vlasništvo BiH, koji je ujedno bio i jedan od predavača.

On je dodao da je Institut odnedavno razvio besplatnu uslugu Pred-dijagnostike intelektualnog vlasništva za mala i srednja poduzeća koja žele procijeniti svoju snagu u području intelektualnog vlasništva i koristiti je za svoj razvoj. „Prva kompanija s kojom smo realizirali tu aktivnost bila je Farmavit d.o.o. PJ "Food Planet" Ljubinje. Nastavljamo pružati usluge pred-dijagnostike, a sutra smo već u firmi Elas Metalexpert d.o.o. u Banjaluci,“ zaključio je Trifković.

Voditelj tima projekta „EU podrška pravima intelektualnog vlasništva u BiH“, Miodrag Marković, rekao je da Europska unija financira ovaj projekt da bi pomogla Bosni i Hercegovini uskladiti zakonodavstvo s europskom pravnom stečevinom, poboljšati konkurentnost i inovativnost gospodarstva u BiH, kroz pružanje neophodne ekspertize i podrške Institutu za intelektualno vlasništvo i kreativnim industrijama u BiH. „Upravo ove dvije aktivnosti su dobri primjeri naše partnerske suradnje s Institutom u procesu jačanja zaštite prava intelektualnog vlasništva u Bosni i Hercegovini,“ kazao je Marković.

Pred-dijagnostika intelektualnog vlasništva daje preporuke za zaštitu određenih prava intelektualnog vlasništva na osnovu ocjene trenutačnog stanja u kompaniji, pruža mogućnost klijentima da sagledaju buduće poslovanje kroz razumijevanje prednosti koju su stekli zaštitom njihovog intelektualnog vlasništva, što izravno utječe na osnaživanje svake kompanije koja prođe kroz ovaj proces.