Ravnatelj i zamjenica ravnatelja Instituta za intelektualno vlasništvo BiH sudjelovali u radu skupština WIPO-a

 

Mostar, 17. srpnja 2023. - Ravnatelj Instituta za intelektualno vlasništvo BiH Josip Merdžo i zamjenica ravnatelja Ljubica Kozić sudjelovali su u 64. nizu sastanaka skupština država članica Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) održanom u sjedištu WIPO-a u Ženevi od 6. do 14. srpnja 2023.

Oko 1200 delegata iz 193 države članice WIPO-a sudjelovalo je u skupštinama država članica WIPO-a, što je najveći broj u povijesti te organizacije.

U pozdravnom obraćanju generalni direktor WIPO-a Daren Tang izvijestio je forum o napretku koji je postiglo Tajništvo WIPO-a u provedbi strateškog plana WIPO-a koji su odobrili delegati prije dvije godine kako bi intelektualno vlasništvo postalo snažan katalizator za rast i razvoj u cijelom svijetu. Naveo je novi i kontinuirani fokus na utjecajne projekte koji povezuju intelektualno vlasništvo s ljudima diljem svijeta, kao i na rješavanje zajedničkih globalnih izazova i ciljeva održivog razvoja.

Kroz sastanke, delegati su radili na dovršavanju programa rada i povezanog proračuna za Tajništvo tijekom dvogodišnjeg razdoblja 2024.-25. Tijekom tog dvogodišnjeg razdoblja, delegati bi se trebali sastati na par 'diplomatskih konferencija', ili finalnih krugova pregovora o ugovorima, kako bi se pozabavili dvama pitanjima: zaštitom dizajna; i 'Intelektualno vlasništvo, genetski resursi i povezano tradicionalno znanje'.

WIPO je 11. srpnja predstavio sedam pobjednika izdanja programa Global Awards za 2023., kojim se odaje priznanje iznimnim poduzećima i pojedincima koji koriste intelektualno vlasništvo kako bi ostvarili pozitivan utjecaj u zemlji i inozemstvu.

Ove su godine mala i srednja poduzeća iz Kine, Francuske, Kenije, Meksika, Singapura i Slovenije pobjednici drugog izdanja godišnjeg natjecanja.

U srijedu, 12. srpnja sudionici su proslavili 10. godišnjicu Marakeškog sporazuma, koji olakšava proizvodnju i međunarodni prijenos posebno prilagođenih knjiga za osobe sa sljepoćom ili oštećenjem vida.

Tijekom skupština, koje su se sastale od 6. do 14. srpnja 2023., države članice i drugi održali su događaje kojima su slavili kulturu, tehnologiju i važnost odnosa u svijetu međunarodne suradnje za opće dobro.