Studija EUIPO-a: Polovina mladih potrošača smatra prihvatljivim kupovati krivotvorine

 

Mostar, 15. lipnja 2023. - Nova studija Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) „Europski građani i intelektualno vlasništvo: percepcija, svijest i ponašanje“ otkriva da Europljani postaju sve svjesniji rizika povezanih s kupnjom krivotvorene robe i pristupanjem sadržaju iz ilegalnih izvora.

Prema studiji, objavljenoj u povodu Svjetskog dana borbe protiv krivotvorenja, 83% Europljana vrlo dobro ili prilično dobro razumije temeljne značajke prava intelektualnog vlasništva (IV). Velika većina Europljana slaže se oko vrijednosti poštivanja intelektualnog vlasništva. Konsenzus je najveći kada se radi o važnosti IV-a za zaštitu proizvođača sadržaja zaštićenog IV-om i za izbjegavanje neprimjerenog polaganja prava vlasništva nad tim sadržajem od drugih. Tako 93% ispitanih smatra da je važno da izumitelji, izdavači, kreatori i umjetnici budu u mogućnosti zaštititi svoja prava te da budu plaćeni za svoj rad.

Studija pokazuje da 80 % Europljana vjeruje da kriminalne organizacije stoje iza krivotvorenih proizvoda i priznaju da takve kupnje štete poduzećima i zapošljavanju. Štoviše, 83 % smatra da kupnja krivotvorina podržava neetičko ponašanje, a dvije trećine prepoznaje potencijalne prijetnje zdravlju, sigurnosti i okolišu. Kada je riječ o digitalnom piratstvu, 82 % se slaže da ilegalni pristup sadržaju predstavlja rizike poput prijevara i izloženosti maloljetnika neprikladnom sadržaju.

Unatoč ovim nalazima, studija otkriva nepovezanost između svijesti i ponašanja. Svaki treći Europljanin (31 %) smatra prihvatljivim kupovati krivotvorene proizvode ako je cijena originalnog proizvoda previsoka. Među mlađim potrošačima u dobi od 15 do 24 godine ta brojka skače na 50 %.

Jedan od glavnih faktora odvraćanja od kupnje krivotvorenih proizvoda je cijena. Pristupačniju cijenu originalnih proizvoda 43 % navodi kao glavni razlog za suzdržavanje od kupnje krivotvorina. Rizik loše kvalitete (27 %), sigurnosni problemi (25 %) i pravne posljedice (21 %) također igraju važnu ulogu.

Osim toga, 41 % Europljana nije sigurno u pogledu zakonitosti izvora koje koriste za online sadržaj. Unatoč tome, 80% radije koristi legalne izvore ako su pristupačni. Značajno je da 65 % smatra prihvatljivim baviti se piratstvom ako sadržaj nije dostupan putem njihove pretplate.

U ovoj studiji provedeno je 25.824 online intervjua u državama članicama EU-a, a temelji se na prethodnim studijama iz 2017. i 2020. godine, objavio je EUIPO.