Ravnatelj Instituta za intelektualno vlasništvo BiH Josip Merdžo sudjeluje u radu konferencije UN-a o industrijskom vlasništvu, održivosti i budućnosti planeta

 

Lisabon, 30. svibnja 2023. – Ravnatelj Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine Josip Merdžo sudjeluje u radu konferencije posvećene ostvarivanju ciljeva održivog razvoja Agende Ujedinjenih naroda 2030, pod nazivom „Razmišljajući o industrijskom vlasništvu, održivosti i budućnosti planeta“,  koja se održava u Lisabonu u ponedjeljak, 29. i utorak, 30. svibnja 2023.

Uvodne govore su održali visoki dužnosnici Ujedinjenih naroda i domaćina Portugala, kao i Daren Tang, glavni direktor Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO), Andrea Di Carlo, zamjenik izvršnog direktora Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) i António Campinos, predsjednik Europskog ureda za patente (EPO).

Sudionici konferencije u više panela raspravljaju o izazovima za ostvarivanje ciljeva održivog razvoja do 2030. iz Agende Ujedinjenih naroda (UN) jer će, kako su istaknuli organizatori, budućnost našeg planeta biti ozbiljno ugrožena ako ne postoji definitivna predanost inovacijama i postavljanju novih standarda jednakosti, uključenosti i održivosti.

Industrijsko vlasništvo predstavlja ključni element na putu utvrđenom ciljevima održivog razvoja. Potiče inovacije i omogućuje inovatorima da zaštite svoju kreativnost, svoje izume i ulaganja, što dovodi do inovativnijih rješenja za dobrobit našeg planeta.

Organizatori su posebno istaknuli potrebu žurnog ublažavanja klimatskih promjena i razvoj novih zelenih i korisnih tehnologija, što čini ovu konferenciju događajem od ključne važnosti jer će omogućiti sudionicima – iz vlade, privatnog sektora, akademske zajednice i drugima – da među sobom podijele, raspravljaju i posvete se ključnoj ulozi koju industrijsko vlasništvo ima u oživljavanju i ostvarenju ciljeva održivog razvoja.

U rujnu 2015. Bosna i Hercegovina, skupa sa 192 države članice Ujedinjenih naroda, obvezala se da će provesti Agendu 2030 za održivi razvoj, koja se sastoji od 17 ciljeva i 169 podciljeva, koji teže stvaranju bolje i održive budućnosti za cijeli svijet.