Mostar: Obilježen Svjetski dan intelektualnog vlasništva

 

Mostar, 26. travnja 2023. - Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine, u suradnji s projektom „EU podrška pravima intelektualnog vlasništva u BiH“ (EUSIPR) kojeg financira Europska unija, organizirao je konferenciju u povodu obilježavanja Svjetskog dana intelektualnog vlasništva 26 travnja.

Sudionicima konferencije predstavljena je nova usluga Instituta - IP preddijagnostika, održana je panel diskusija „Žene i intelektualno vlasništvo“, te su predstavljeni pobjednički radovi i održana dodjela nagrada javnog natječaja o temi „Žena i intelektualno vlasništvo: Unaprjeđenje inovacija i kreativnosti“.

„Današnje obilježavanje Dana intelektualnog vlasništva prilika je da se javnost upozna s onim što radi Institut, a i da se još jednom podsjeti što je to intelektualno vlasništvo, koja dobrobit ne samo za pojedince nego i za državu, zajednicu, ekonomiju može proisteći iz pravilnog korištenja i zaštite svega onoga što je vezano uz prava intelektualnog vlasništva“, izjavio je tom prigodom ravnatelj Instituta za intelektualno vlasništvo BiH Josip Merdžo. U vezi s ovogodišnjom temom Svjetskog dana intelektualnog vlasništva „Žene i intelektualno vlasništvo: Ubrzavanje inovacija i kreativnosti“, ravnatelj Merdžo istaknuo je da izvrsni rezultati Instituta po rastu prihoda, kao i jačanje pozicije Bosne i Hercegovine na Globalnom inovacijskom indeksu leže u činjenici da većinu zaposlenih u Institutu čine žene.

Vođa tima EUSIPR projekta Miodrag Marković izjavio je tom prigodom da je projekt omogućio specifičnu obuku za preddijagnostiku intelektualnog vlasništva za pet zaposlenika Instituta za intelektualno vlasništvo, što je jedna potpuno nova usluga na teritoriju BiH koju će Institut pružati. „Ako se pravilno provodi to će biti najveća potpora razvoju gospodarstva koju Institut, s obzirom na svoju mjerodavnost, može pružiti“, rekao je Marković.

Uslugu IP preddijagnostike predstavio je stručni savjetnik u Institutu za intelektualno vlasništvo BiH Goran Trifković, istaknuvši da će ta usluga omogućiti tvrtkama učinkovito upravljanje intelektualnim vlasništvom i potaknuti ih na daljnja ulaganja i inovacije.   

U okviru EUSIPR projekta izvršena je i revizija cjelokupnog zakonodavstva o intelektualnom vlasništvu u Bosni i Hercegovini te će uskoro nacrti novih osam zakona o intelektualnom vlasništvu u BiH biti otvoreni za javnu raspravu. „Cilj je harmonizacija zakona s europskim normama kako bi BiH bila što spremnija u tom području u procesu pristupanja EU“, naglasio je ravnatelj Merdžo.

U okviru konferencije održana je i panel diskusija „Žene i intelektualno vlasništvo“ u kojoj su sudjelovali Ljubica Kozić, zamjenica ravnatelja i Vesna Vuletić Bebek, pomoćnica ravnatelja u Institutu za intelektualno vlasništvo BiH, Erna Šošević, poduzetnica i Maja Halilović, biodizajnerica. Sudionice panel diskusije ukazale su na povećanje uloge žena u području inovacija i kreativnih industrija, ali i na još uvijek nedovoljnu zastupljenost i potrebu dodatnih financijskih i drugih poticaja te na proaktivnost samih žena u tom području.

Na konferenciji su predstavljeni pobjednički radovi i održana dodjela nagrada javnog natječaja o temi „Žena i intelektualno vlasništvo: Unaprjeđenje inovacija i kreativnosti“. Dobitnice nagrada su Berina Ibrić iz Zavidovića za rad „Utišani glas“, Karla Kevo iz Stoca za rad „Žena ženi“ i Sara Čilić iz Međugorja za rad „Ženski akt od intelektualne refleksije do intuitivne spoznaje“.

Svjetski dan intelektualnog vlasništva obilježava se svake godine 26. travnja, s ciljem promoviranja uloge koju prava intelektualnog vlasništva imaju u poticanju kreativnosti i inovativnosti.