Европска унија приступила Уговору из Маракеша

 

Женева, 1. октобра 2018. - Европска унија приступила је Уговору из Маракеша Свјетске организације за интелектуалну својину (WIPO), што је велико проширење чланства у споразуму и олакшава стварање и пренос преко националних граница текстова посебно прилагођених за особе са оштећењем вида, саопштено је из WIPO-а.

Амбасадорка Елизабет Тихи-Фислбергер, стална представница Аустрије при Уједињеним нацијама у Женеви и представница 28-члане Европске уније (ЕУ) предала је генералном директору WIPO-а Френсису Гарију инструмент ратификације ЕУ-а за Уговор из Маракеша за олакшање приступа објављеним дјелима слијепим, слабовидним и лицима којa се из другог разлога не могу користити штампом.

Након ратификације ЕУ-а, Уговор ће обухватити 70 земаља широм свијета.

„Ратификација Европске уније представља значајан напредак за особе са оштећењем вида који живе унутар Европске уније, као и у осталим уговорним странама Уговора из Маракеша, омогућујући им да уживају текстове у доступним форматима који су тренутно на располагању у било којој земљи која је примијенила одредбе Уговора“, рекао је том приликом генерални директор WIPO-а Френсис Гари.

Европска унија приступила је Уговору из Маракеша за вријеме трајања скупштине WIPO-а, одржане између 24. септембра и 2. октобра 2018. године у Женеви.

Уговор ступа на снагу за Еуропску унију 1. јануара 2019.