Руководство Института за интелектуалну својину БиХ на Генералној скупштини WIPO-а

 

Женева, 27. септембра 2018. – Директор Института за интелектуалну својину БиХ Јосип Мерџо и замјеница директора Љубица Козић учествују у раду редовне годишње Генералне скупштине Свјетске организације за интелектуалну својину (WIPO) са сједиштем у Женеви.

Генерални директор WIPO-а Френсис Гари је у извјештају о раду презентовао бројне позитивне помаке у раду ове специјализоване институције УН-а. Иако суочени са бројним изазовима који се односе на функционисање свјетске привреде и трговине, WIPO је успјешно успоставио механизме за заштиту свих облика интелектуалне својине. Примјетан је пораст броја захтјева заштите интелектуалне својине, нарочито у Кини и азијским земљама. Посебан значај се придаје заштити ауторских права и осталих елемената интелектуалне својине базираних на новим технологијама, као и дефинисању и регулисању односа према умјетној интелигенцији.

Током боравка на Генералној скупштини руководство Института ће одржати више билатералних састанака са Организацијом за интелектуалну својину ЕУ-а (EUIPO), те са посебним одсјеком WIPO-а за земље у транзицији и развоју (TDC). Том приликом ће се прецизирати наставак успјешне сарадње у наредном двогодишњем периоду. Дио активности је већ реализован кроз семинаре и техничку сарадњу финансирану од стране WIPO-а, а дио ће се наставити у наредном периоду. Посјета генералног директора Френсиса Гарија Босни и Херцеговини у марту ове године и састанци на највишем нивоу, као и предавање које је одржао на Машинском факултету Универзитета у Сарајеву, додатно су ојачали сарадњу Института и WIPO-а.

Руководство Института је информисало представнике WIPO-а и EUIPO-а о успјешном окончању активности на усвајању измјена Закона о патенту и активностима око усвајање Стратегије провођења права интелектуалне својине од стране Савјета министара БиХ.

Током Генералне скупштине руководство Института за интелектуалну својину БиХ активно учествује у раду регионалне групе земаља којој припада БиХ, Central European and Baltic States (CEBS).