Обиљежен Свјетски дан интелектуалне својине

 

Мостар, 27. априла 2018. – Поводом Свјетског дана интелектуалне својине, који се сваке године обиљежава 26. априла, Институт за интелектуалну својину Босне и Херцеговине организовао је дан отворених врата.

Уз заинтересоване грађане и медији су изразили велико занимање за овај догађај те су посјетили све три локације Института у Мостару, Сарајеву и Бањалуци.

Сједиште Института у Мостару посјетили су ученици Међународне основне школе Мостар, предвођени наставницом Ивон Кресоња. Срдачну добродошлицу изразио им је директор Института Јосип Мерџо, а службеници Института на забаван начин приближили су им појмове патента, жига, индустријског дизајна и ауторског права. Виша стручна сарадница за међународне патенте у Институту за интелектуалну својину БиХ Драгана Марић Мешић на крају посјете уручила им је цертификате који ће их сјећати на овај догађај.

Ове године тема Свјетског дана интелектуалне својине је „Снага промјене: Жене у иновацијама и креативности".

Генерални директор Свјетске организације за интелектуалну својину (WIPO) Френсис Гари том приликом је упутио поруку у којој је упозорио на то да доступне статистике показују неједнакост у нивоу учешћа жена у иновацијама и креативности.

„Поводом Свјетског дана интелектуалне својине позивам све и свуда, да се побринемо да свако од нас учини све што је у нашој моћи како би се повећало пуно учешће жена у иновацијама и креативности“, наводи се, између осталог, у поруци генералног директора WIPO-а.