Делегација Института боравила у студијској посјети ДЗИВ-у

 

Мостар, 30. октобра 2017. – Делегација Института за интелектуалну својину Босне и Херцеговине боравила је од 25. до 27. октобра 2017. у студијској посјети Државном заводу за интелектуално власништво (ДЗИВ) Републике Хрватске.

Делегацију Института за интелектуалну својину БиХ чинили су директор Института Јосип Мерџо, замјеница директора Љубица Козић и службеници Одјела за патенте.

Први дан посјете, директорка ДЗИВ-а Љиљана Кутеровац и директор Института Јосип Мерџо представили су  структуру и главне активности двију институција, а посјета је настављена презентацијом организационих модела и поступака у Сектору за патенте ДЗИВ-а и претраживањем база патената.

Други дан посјете, делегацији Института презентован је систем квалитета у поступцима признавања патената, његови кључни аспекти и резултати, као и онлајн систем за вођење и управљање процесима.

Трећи и завршни дан посјете, делегацији Института пренесена су искуства ДЗИВ-а у остваривању сарадње са универзитетима и малим и средњим предузећима (МСП). Услиједило је представљање Информационог центра Завода (ИНЦЕНТИВ), међу осталим, услуге процјене потенцијала интелектуалне својине за мала и средња предузећа те учешће у едукационим и промотивним активностима.

Делегација Института оцијенила је ову студијску посјету изузетно корисном, посебно за своја настојања да се направе позитивне промјене у области развојно-истраживачких активности у Босни и Херцеговини што се тиче интелектуалне својине и у активном приступу малим и средњим предузећима кроз процес преддијагнозе и идентификовање свих потенцијалних елемената који могу бити предмет заштите неког облика интелектуалне својине у циљу повећања економских потенцијала МСП-ова.