У Требињу одржан инфо дан за привреднике

 

Требиње, 27. јула 2017. –  Инфо дан за привреднике под називом: „Заштита ознака географског поријекла, жига и индустријског дизајна“ одржан је у згради градске управе Града Требиња у четвртак, 27. јула у организацији Привредне Коморе Републике Српске, Подручне привредне коморе Требиње, а у сарадњи са Институтом за интелектуалну својину Босне и Херцеговине.

Том је приликом презентован значај заштите знакова разликовања као посебног дијела интелектуалне својине.

Присутни су могли сазнати како се заштитом жига својих производа или услуга власник брани и од неовлашћеног коришћења истог или сличног знака за обиљежавање конкурентске робе, те како се жиг може искористити као значајан инструмент у различитим пословним аранжманима (инвестиције, лиценце, франшизинг, пренос права).

Информисани су и о томе како правна заштита ознака географског поријекла доприноси тржишном развоју производа и како адекватан систем заштите ознака географског поријекла, који је усаглашен са европским и свјетским стандардима, представља значајан развојни потенцијал.

Било је говора и о индустријском дизајну те је истакнуто да заштита индустријског дизајна представља најкорисније тржишно средство којим произвођач може заштитити властита улагања у развој и производњу.

Предавачи на овом догађају били су Мирослав Марић и Горан Трифковић, запосленици у Институту за интелектуалну својину Босне и Херцеговине.