Институт обиљежио Свјетски дан интелектуалне својине

 

Мостар, 26. априла, 2017. - Институт за интелектуалну својину Босне и Херцеговине обиљежио је Свјетски дан интелектуалне својине, 26. априла пријемом и пригодним програмом у хотелу Мепас у Мостару, као и Даном отворених врата у сједишту Института у Мостару и у испоставама у Сарајеву и Бањалуци.

Пријему у Мостару присуствовали су, међу осталим, предсједник Владе Херцеговачко-неретванског кантона Невенко Херцег, предсједник Привредне коморе Федерације Босне и Херцеговине Марко Шантић, генерална директорка Стручне службе Асоцијације композитора – музичких стваралаца БиХ (АМУС) Лејла Трнчић, предсједник Удруге филмске индустрије (УФИ) Антонио Беус, представница Асоцијације извођача и свирача (АИС) Свјетлана Гуја и директорка Удружења за заштиту произвођача фонограма „Фонограм“ Амра Шкаљо.

Директор Института за интелектуалну својину Јосип Мерџо упознао је присутне са радом Института, његовим надлежностима и законодавним оквиром, истакавши да је Босна и Херцеговина пуноправна чланица Свјетске организације за интелектуалну својину (WIPO) те да су у току активности које ће осигурати да и у породици Европске патентне организације (EPO) садашњи статус земље проширења БиХ унаприједи у статус пуноправног чланства.

Директор Мерџо посебно је истакао задатак Института на подизању јавне свијести о интелектуалној својини. „У свијету се поклања изузетна важност свим аспектима интелектуалне својине. Задатак Института је да ту свијест подигне на један виши ниво“, казао је Мерџо и подсјетио на међународни семинар одржан у новембру прошле године у Мостару о теми развоја политика интелектуалне својине на универзитетима и истраживачко-развојним институцијама, гдје су уз предаваче из Женеве учествовали и представници свих земаља региона, сарадњу са Правним факултетом Свеучилишта у Мостару, односно посјете студената Институту гдје су се кроз пригодна предавања упознали са процедурама који се примјењују при заштити интелектуалне својине те учешће Института на недавно одржаном Сајму привреде у Мостару, што би требало резултирати сарадњом са привредним коморама кроз заштиту свих елемената интелектуалне својине који се могу примијенити на производе и услуге малих и средњих предузећа.

У плановима Института за ову годину је организација још једног стручног семинара с нагласком на техничке науке па би у том смислу били укључени технички факултети из Босне и Херцеговине. И у овом пројекту подршку ће пружити стручњаци из Свјетске организације за интелектуалну својину, као и Европске патентне организације.

Стручни сарадник у Институту за интелектуалну својину Мирослав Марић присутнима је говорио о знаковима разликовања (жигу, индустријском дизајну, ознаци географског поријекла), законском оквиру за њихову заштиту те надлежности Института у том погледу, а то је провођење управних поступака за стицање, одржавање, промет и престанак права.

О систему заштите патената говорила је стручна сарадница у Институту Споменка Шего. Она је, између осталог, навела права која се стичу патентом, услове за патентну заштиту проналаска, упозорила на право првенства и на то да се проналазак не објављује прије подношења патентне пријаве. Такође је нагласила да се не продају производи у које је проналазак уграђен прије подношења патентне пријаве.

Данас је у сједишту Института у Мостару, као и у испоставама у Сарајеву и Бањалуци одржан Дан отворених врата, када су службеници Института, у времену од 10 до 14 часова, свим заинтересираним пружали информације о интелектуалној својини и њеној заштити.

Мото под којим се у свијету обиљежава овогодишњи дан интелектуалне својине је: Иновације унапређују живот. У свом писму предсједник Свјетске организације за интелектуалну својину Франсис Гури, који је по позицији помоћник генералног секретара УН-а, нагласио је да се иновација налази у срцу нашег друштвеног и економског благостања.

Свјетски дан интелектуалне својине установљен је 2000. када су земље чланице Свјетске организације за интелектуалну својину (WIPO) одредиле 26. априла - дан на који је WIPO конвенција ступила на снагу 1970. - као Свјетски дан интелектуалне својине у циљу повећања општег разумијевања ИС-а.