Делегација Института на регионалном семинару о сарадњи колективних организација и регулаторних органа

 

Мостар, 29. марта  2017. – Делегација Института за интелектуалну својину Босне и Херцеговине учествовала је на Регионалном семинару о потицању сарадње између колективних организација и регулаторних и надзорних органа, који је протекле седмице одржан у Загребу у организацији Свјетске конфедерације друштава аутора и композитора (ЦИСАЦ) и Службе заштите ауторских музичких права Хрватског друштва композитора (ХДС ЗАМП).

Институт за интелектуалну својину Босне и Херцеговине представљали су Јосип Мерџо, директор и Татјана Витомир, стручни сарадник за сродна права. Семинар је окупио представнике удружења за колективно остваривање ауторског и сродних права као и регулаторних државних органа из Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске, Македоније, Словеније и Србије. У раду семинара, између осталих, учествовали су генерални директор ЦИСАЦ-а Гади Орон, регионални директор ЦИСАЦ-а за Европу Митко Чаталбашев и главни директор ХДС ЗАМП-а Ненад Марчец. Учеснике је поздравила и министарка културе Републике Хрватске Нина Обуљен Коржинек.

Неке од тема разматраних на семинару биле су глобални пројекти и приоритети ЦИСАЦ-а, колективне организације као учесници у креативној економији - онлајн изазови, „One stop shops“ и државна регулатива у средњоисточној Европи, веза између колективних организација и надзорних органа, а све у циљу напретка и промоције креативне економије и културне разноликости у свакој земљи учесници те још квалитетније будуће сарадње.