ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ: ПРЕВАРНИ РАЧУНИ ЗА МЕЂУНАРОДНИ ЖИГ - ЕУИПО

 

Мостар, 20.02.2017. године

Институт за интелектуалну својину Босне и Херцеговине је у посједу рачуна (фактуре) за плаћање таксе за међународну регистрацију жига Заводу Европске уније за интелектуалну својину - ЕУИПО (бивши ОХИМ) са сједиштем у Аликантеу (Шпанија), који је испостављен подносиоцу пријаве жига из Босне и Херцеговине од неовлашћене агенције „TPP – European Trademark & Patent Publications“ (изглед рачуна, без података о кориснику, погледајте овдје).

Ради се о ПРЕВАРНОМ  РАЧУНУ који садржи тачне библиографске податке о праву и подносиоцу права који је обликован у форми да изгледа као рачун који долази од овлашћеног службеног извора, заступничке агенције. Напомињемо да су подаци који су назначени на рачуну (о подносиоцу пријаве, праву, изгледу жига) доступни јавности кроз званичне регистре ЕУИПО-а, којима има приступ свака заинтересирана особа из било које државе у свијету. 

С тим у вези, УПОЗОРАВАМО све подносиоце пријава жига и индустријског дизајна  и овлашћене заступнике за заштиту индустријске својине у Босни и Херцеговини да обрате нарочиту пажњу уколико заприме сличан рачун и да не врше плаћање новчаних износа по налогу ове или сличних агенција, сервиса или организација, без претходне провјере.

Такође, у случају сумње у исправност рачуна корисници из Босне и Херцеговине могу се обратити Институту за интелектуалну својину Босне и Херцеговине ради провјере аутентичности, путем службеног маила: info@ipr.gov.ba