Мостар: Одржан семинар о развоју политика интелектуалне својине на универзитетима и истраживачким установама

 

Мостар, 24. новембра 2016. - Међународни семинар посвећен развоју политика интелектуалне својине на универзитетима и истраживачким установама одржан је у сриједу, 23. новембра 2016. у амфитеатру Грађевинског факултета Свеучилишта у Мостару.

Институционализација политика интелектуалне својине важна је за успјешну сарадњу између академске заједнице и партнера на тржишту јер се тиме лакше штити и управља интелектуалном својином, односно проналасцима који настају на универзитетима и истраживачким установама, с циљем њиховог даљег развоја, обично кроз неки облик комерцијализације, истакнуто је, између осталог, на семинару.

У раду семинара учествовали су представници Института за интелектуалну својину Босне и Херцеговине, Свјетске организације за интелектуалну својину (WIPO) и Свеучилишта у Мостару, као организатори, панелисти из Пољске, Словеније, Хрватске, Србије, Црне Горе, Македоније и Албаније те представници институција и академске заједнице у Босни и Херцеговини.

Уводне ријечи и тематске презентације на семинару одржали су Јосип Мерџо, директор Института за интелектуалну својину, Љерка Остојић, ректор Свеучилишта у Мостару и Олга Спасић, савјетник у Одјелу за транзицијске и развијене земље WIPO-a.

Тематске презентације такође су одржали доцент Ана Дујмовић са Правног факултета Свеучилишта у Мостару,  др. Јустина Ожегалска-Трибалска, с катедре за право интелектуалне својине Универзитета Јагиелониан из Кракова, Драгана Марић Мешић, стручни сарадник за патенте у Институту за интелектуалну својину БиХ и Мохамад Алхабал, консултант у Одјелу за транзицијске и развијене земље WIPO-a.

У оквиру панел дискусије о тренутном стању у окружењу што се тиче политика интелектуалне својине на универзитетима и истраживачким установама говорили су Алтин Малићи, специјалист, предавач политика интелектуалне својине на Одјелу грађанског и приватног права Универзитета Луараси из Албаније, Гелина Малићи, директор Уреда за каријерно савјетовање Универзитета Луараси, Мирјана Дозан, инвестицијски савјетник Иновацијског центра „Никола Тесла“ на Факултету електротехнике и рачунарства из Загреба, Јелена Зелинчевић, менаџер интелектуалне својине на Електротехничком факултету Универзитета Црне Горе, Даниела Златић Шутић, водитељ Едукацијског и информацијског центра у Заводу за интелектуалну својину Србије, Урша Јерше, референт за трансфер технологија у Кемијском институту Словеније и Драги Расковски, професор Правног Факултета „Инстинианус Примус“ из Скопја.

У склопу семинара, у Сарајеву су 24. новембра одржане завршне консултације.