Генерални директор WIPO-а долази у посјету БиХ и Институту за интелектуалну својину

 

МОСТАР, 17. октобра 2016. - Генерални директор Свјетске организације за интелектуалну својину (WIPO) Франсис Гури посјетиће наредне године Босну и Херцеговину и Институт за интелектуалну својину БиХ.

Директор Института Јосип Мерџо позвао је генералног директора Гурија у посјету Босни и Херцеговини на састанку одржаном у Женеви, гдје је бх. делегација учествовала у раду 56. сједнице Генералне скупштине WIPO-a. Гури је са задовољством прихватио позив, тако да ће се у његовом програму за 2017. дефинисати термин за ову посјету.

Амбасадорка Луција Љубић Лепине, шеф Мисије БиХ при УН-у у Женеви нагласила је важност и потребу наставка досадашње успјешне сарадње институција БиХ и организација које дјелују у саставу Уједињених нација. Још једном је указано на значај који имају заштита и управљање питањима која се односе на интелектуалну својину, и то да представљају важну карику у привредном развоју сваке државе. 

Генерални директор Гури информисан је о заједничким активностима које спроводе Одјељење за транзицијске и развијене земље WIPO-а, које предводи Михал Свантнер, и Институт за интелектуалну својину БиХ на организацији субрегионалног семинара посвећеног теми развоја интелектуалне својине у оквиру високошколских и универзитетских институција, који ће се одржати 23. новембра 2016. у Мостару.

У делегацији Института за интелектуалну својину БиХ учествовао је и Јован Шарац, замјеник директора Института.