Потписан споразум о сарадњи између Института за ИС БиХ и Института за патенте Турске

 

ЖЕНЕВА, 11. октобра 2016. - У склопу 56. редовне годишње скупштине земаља чланица Свјетске организације за интелектуалну својину (WIPO), која се одржава у Женеви од 3. до 11. октобра 2016., директор Института за интелектуалну својину БиХ Јосип Мерџо и предсједник Института за патенте Републике Турске проф. др. Асан Хабип потписали су Меморандум о разумијевању који се односи на сарадњу ове двије државне институције у погледу унапрјеђења система интелектуалне својине, те сарадњу у подручју обраде и испитивања патентних захтјева. 

Након што је документ прошао процедуру у Предсједништву БиХ, искориштена је прилика да се током Генералне скупштине Свјетске организације за интелектуалну својину одржи билатерални састанак током којег је наглашена досадашња успјешна сарадња ова два института што је резултирало потписивањем овог споразума. 

Значај овог споразума је тим већи ако се има у виду да је турски патентни Институт, управо на овогодишњем засједању Генералне скупштине WIPO-а на основу одлуке Скупштине ПЦТ уније, добио статус органа за 'међународни решерш' тј. за међународно претраживање стања технике и факултативну оцјену новости и инвентивног нивоа проналаска.

Потписивању споразума присуствовали су Јован Шарац, замјеник директора и амбасадорка Луција Љубић Лепине, шеф Мисије БиХ при УН-у у Женеви.