Мостар: Одржана радионица за иноваторе о енергији вјетра

МОСТАР, 26. новембра 2015. - Радионица за иноваторе у области механике с нагласком на енергији вјетра одржана је 24. новембра у Мостару у организацији Европског завода за патенте (ЕПО) у сарадњи са Институтом за интелектуалну својину Босне и Херцеговине.

Уводну ријеч одржали су Лидија Вигњевић, директорка Института за интелектуалну својину Босне и Херцеговине и Давид Јелерчич из Одјела за европску сарадњу, координатор земаља региона чланица ЕПО-а. Наглашена је важност тема радионице за испитиваче у Институту, који свакодневно користе базе података у поступцима испитивања пријава патента, као и за иноваторе који желе самостално да претражују ове базе, а исто тако и за студенте и будуће иноваторе.       

У наставку радионице, испитивач ЕПО-а Стефано Анџелучи говорио је о трендовима запаженим у области патената који се односе на енергију вјетра,  као и о технологијама за ублажавање климатских промјена у патентима, а о томе како се врши претраживање стања технике у области енергије вјетра говорио је Милан Миљевић, патентни испитивач из Завода за интелектуалну својину Републике Србије.

Кратку презентацију о искуствима у сарадњи са универзитетима и истраживачким центрима с недавно одржане Конференције о европском напретку 2015. у Бечу, као и о најновијим патентима у социјалној сфери који помажу ублажавању посљедица климатских промјена одржао је виши асистент на Правном факултету Универзитета у Травнику Харис Хасић.

Шефица Одсјека за патенте у оквиру Института за интелектуалну својину БиХ Ирма Исак Гудељ презентовала је нове информационо-едукационе центре Института који ће бити значајна подршка корисницима система интелектуалне својине у Босни и Херцеговини будући да ће им пружати широку палету јасно дефинисаних услуга и подршке на високој разини.

Кенан Џубур, виши програмер из фирме Safenet д.о.о. упознао је учеснике радионице с новим регистром патената Института и начином на који ће се вршити претраживање ради информације о правном статусу.

На крају радионице учесници су могли постављати питања о наведеној теми, као и осталим темама од интереса на која су добили одговоре квалификованих стручњака.

Радионица одржана у Мостару наставак је заједничких тренинга ЕПО-а и Института за интелектуалну својину БиХ, који су планирани програмом билатералне сарадње 2014./2015. између Европске патентне организације и Института за интелектуалну својину БиХ. Тим је програмом предвиђена помоћ за даљи развој инфраструктуре за успоставу ефикасног патентног система у БиХ.