Извјештај о глобалним индикаторима интелектуалне својине: Рекордан број пријава патената поднесених широм свијета у 2022.

 

Женева, 6. новембра 2023. - Глобална патентна активност порасла је до нових рекорда у 2022., потакнута индијским и кинеским иноваторима, али неизвјесна економска перспектива оптерећује даљи раст, саопштила је Свјетска организација за интелектуалну својину (WIPО). 

Иако је глобално пријављивање жигова и дизајна опало, иноватори из цијелог свијета поднијели су 3,46 милиона пријава патената у 2022., обиљежавајући трећу узастопну годину раста, према годишњем извјештају WIPО-а о Глобалним индикаторима интелектуалне својине (WIPI).

Кина, САД, Јапан, Република Кореја и Њемачка биле су земље са највећим бројем пријава патената у 2022. Док иноватори из Кине и даље подносе готово половину свих глобалних пријава патената, стопа раста земље пала је другу годину заредом са 6,8% у 2021. на 3,1% у 2022. У међувремену, пријаве патената становника Индије порасле су за 31,6% у 2022., продужујући 11-годишњи низ раста без премца у било којој другој земљи међу 10 највећих подносиоца пријава.

Објављујући извјештај, главни директор WIPO-а Дарен Танг упозорио је да би геополитичка нестабилност и неизвјесни економски изгледи могли оптеретити глобални екосистем интелектуалне својине (ИС).

„Пријаве интелектуалне својине издржале су пандемију да наставе расти, потакнуте повећаном разином иновације, креативности, предузетништва и дигитализације у свим дијеловима свијета. Земље у развоју све су више покретачи ИС, показујући највеће стопе раста док користе иновативни и креативни потенцијал својих људи. Међутим, неизвјесност и даље оптерећује глобални иновацијски екосистем, а финансирање ризичним капиталом опада у многим дијеловима свијета. Позивамо инвеститоре да теже квалитети, али не науштрб подршке добрим идејама које могу промијенити свијет на боље”, рекао је главни директор WIPО-а Дарен Танг.

Број класа пријава жигова пао је за 14,5% у 2022., након изузетног раста у 2020. и 2021. када је пандемија Ковид-19 убрзала промјену у обрасцима рада и живота, потакнувши увођење нових добара и услуга на тржиште. Слично томе, активност пријава индустријског дизајна забиљежила је пад од 2,1%, након раста у претходне четири године.

Настављајући дугорочнији тренд, већина активности пријављивања ИС одвија се у Азији, из свих извора. Азија је чинила 67,9%, 67,8% и 70,3% глобалних активности подношења пријава за патенте, жигове и индустријске дизајне у 2022.