Бања Лука: Одржана предавања и радионица на тему патената у области медицине и фармације

 

Бања Лука, 12. маја 2023. – Једнодневна радионица на тему патената у области медицине и фармације одржана је 12. маја 2023. године у просторијама Медицинског факултета у Бањој Луци, у организацији Медицинског факултета Универзитета у Бањој Луци у оквиру студијског програма фармација, а у сарадњи са Институтом за интелектуалну својину Босне и Херцеговине.

Радионица је била намијењена студентима студијског програма фармација, наставницима, сарадницима и истраживачима. Циљ радионице је био да укаже на могућност јачања иновационих капацитета на научно-истраживачким институцијама и универзитетима кроз коришћење алата интелектуалне својине.

Учесницима радионице су се обратили декан Медицинског факултета проф. др. Ранко Шкрбић и доц. др. Реља Суручић, који су нагласили значај теме интелектуалне својине за рад Медицинског факултета, чији наставници и сарадници улажу знатан напор у научно-истраживачки рад.

Предавања и радионицу су одржали представници Института за интелектуалну својину Босне и Херцеговине - виши стручни сарадник у Одсјеку за национални патент Драгана Марић Мешић и шеф Одсјека за међународни патент Ана Шпирић. Предавања су обухватила теме значаја интелектуалне својине на универзитетима и научно-истраживачким организацијама и проналазака у области медицине и фармације, након којих је одржана радионица о претраживању база патентних података и састављању патентних захтјева.