Сарајево: Одржана радионица „Како препознати и заштитити научно откриће? – Кратки курс о животном циклусу патента"

Сарајево, 22. марта 2023. – Научна радионица са међународним учешћем под називом „Како препознати и заштитити научно откриће? – Кратки курс о животном циклусу патента" одржана је од 20. до 22. марта 2023. у Сарајеву, у организацији Универзитета у Сарајеву (УНСА), Института за генетичко инжењерство и биотехнологију (ИНГЕБ) Универзитета у Сарајеву и УНСА Центра за истраживање и развој, у сарадњи са Платформом центара за сарадњу универзитета и индустрије Турске - ÜSİMP и Институтом за интелектуалну својину БиХ.

Кроз дводневни панел и једнодневну практичну радионицу тематизовано је како унаприједити сарадњу и трансфер знања између науке и привреде, те како заштитити научна открића. Учесници радионице били су истраживачи из области природних и техничких наука, те стручњаци институција за трансфер технологија. 

У име Института за интелектуалну својину БиХ у радионици је учествовала Драгана Марић Мешић, експерт за патенте, која је у теоретском дијелу радионице презентовала правни оквир за заштиту интелектуалне својине у Босни и Херцеговини са акцентом на поступак заштите патената, док је на изузетно посјећеној практичној радионици одржана обука о претраживању патентних база података, састављању патентних пријава и поступку потпуног испитивања пријава који се води пред Институтом.