Повреде права интелектуалне својине велика пријетња малим и средњим предузећима у ЕУ

Мостар, 2. фебруара 2023. - Кршење права интелектуалне својине велики је ризик за профитабилност и опстанак малих и средњих предузећа (МСП), наводи се у заједничком извјештају ЕУИПО-а, путем Европског опсерваторија за повреде права интелектуалне својине и Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД).

Извјештај „Ризици недозвољене трговине кривотворинама за мала и средња предузећа”, објављен крајем јануара, такође показује да мала и средња предузећа чија је интелектуална својина повријеђена имају 34 % мању вјеројатност да ће преживјети након 5 година. Ово је посебно проблем за независна мала и средња предузећа која нису дио велике корпоративне групе и за мала и средња предузећа која страдају од кршења патената.

Кинеска кривотворена роба далеко је најчешћи извор кривотворене робе која крши интелектуалну својину малих и средњих предузећа, према извјештају, представљајући 85 % запљена повезаних сa интернетском продајом (онлајн) и 51 % глобалних запљена изванмрежне (офлајн) продаје.

Најчешће циљани лажни производи су електричне машине и електроника (30 % запљена), одјећа (18 %), парфеми и козметика (10 %) те играчке и игре (такође 10 %). Штовише, многи од њих су испод стандарда, често представљају пријетњу здрављу и сигурности потрошача.

Што се тиче начина употребе, око половине лажних производа заплијењених на границама ЕУ-а који су кршили права интелектуалне својине малих и средњих предузећа купљено је путем интернета.

Више информација о теми и цијели извјештај доступни су овдје.