Раст од 31 % у броју задржаних кривотворина у ЕУ

 

Мостар, 20. децембра 2022. - Приближно 86 милиона кривотворина задржано је у Европској унији 2021., што је повећање од скоро 31 % у поређењу са 2020. годином, наводи се у заједничком извјештају ЕУИПО-а и Европске комисије.

Извјештај се заснива на бројевима које су 2021. дали полиција, царина и органи за надзор тржишта, а објавили су Главна управа Европске комисије за опорезивање и царинску унију (DG TAXUD) и Завод за интелектуалну својину Европске уније (ЕУИПО) у заједничком документу о „Спровођењу права интелектуалне својине у ЕУ: резултати на границама ЕУ и на унутрашњем тржишту ЕУ 2021.”.

Извјештај такође показује да су пет најчешће задржаних производа, у смислу броја задржаних артикала у цијелој ЕУ, амбалажа, цигарете, етикете, одјећа и играчке. Ове ставке чиниле су више од 53 % регистрованих производа.

Скоро 97 % укупног броја кривотворина задржаних 2021. у ЕУ-у односи се на десет држава чланица: Италија, Њемачка, Низоземска, Француска, Румунија, Португал, Шпанија, Белгија, Малта и Мађарска. Италија увјерљиво предњачи са 39 % укупног броја задржаних кривотворина, те са 41 % по процијењеној вриједности.

Као и претходних година, Кина остаје главна земља поријекла за већину лажне робе која улази у ЕУ 2021., а слиједе је Турска (из које је највише задржана категорија била одјећа) и Хонг Конг, Кина (из којег су највише задржана категорија била етикете, ознаке и наљепнице). У 2021. години, која је била друга година пандемије Ковид-19, пошта, брзи курирски и ваздушни саобраћај и даље су најзаступљенији начини превоза по броју регистрованих случајева, објавио је ЕУИПО.