Студија ЕУИПО-а: 93 % малих и средњих предузећа препознало позитиван ефекат регистрације права интелектуалне својине

 

Мостар, 3. октобра 2022. – Више од 90 посто малих и средњих предузећа са регистрованим правима интелектуалне својине искусило је позитиван утицај на своје пословање, наводи се у студији коју је објавио Завод за интелектуалну својину Европске уније (ЕУИПО).

Преглед резултата интелектуалне својине за мала и средња предузећа у 2022. показује да само 10% малих и средњих предузећа у Европској унији има регистрована права интелектуалне својине као што су национални и европски жигови, дизајни и патенти, али да су готово сва (93 %) мала и средња предузећа са регистрованим правима интелектуалне својине искусила позитиван утицај на своје пословање, наводећи побољшану репутацију или имиџ фирме (60 %), бољу заштиту интелектуалне својине (58 %) и боље дугорочне пословне изгледе (48 %) због регистрације својих права.

Трећина малих и средњих предузећа (36 %) која посједују права интелектуалне својине наводе да су остварили финансијску добит од својих регистрованих права, објавио је ЕУИПО.

Студија такође разматра повреду права и како се мала и средња предузећа носе са тим проблемом. Међу малим и средњим предузећима која посједују регистровано право интелектуалне својине, 15% их је претрпило повреду својих права интелектуалне својине, што је резултовало губитком промета и угледа. Девет од 10 тих малих и средњих предузећа предузело је мјере за спровођење својих права.

Преглед резултата интелектуалне својине за мала и средња предузећа 2022. објавио је Европски опсерваториј за кршења права интелектуалне својине при ЕУИПО-у, који обиљежава десету годишњицу постојања. Ово је трећа таква студија, након оних објављених 2016. и 2019.