WIPO покренуо програм Глобалне награде – у првом кругу награђује мала и средња предузећа

 

Мостар, 17. децембра 2021. – Свјетска организација за интелектуалну својину (WIPO) покренула је нови програм назван Глобалне награде (Global Awards - www.wipo.int/global-awards) за одавање признања изузетним предузећима и појединцима који користе интелектуалну својину (ИС) за креирање позитивног ефекта у земљи и иностранству.

У првом кругу додјеле награда биће награђена мала и средња предузећа (МСП), а добитници ће бити објављени у јулу 2022. Мала и средња предузећа највећи су пословни сектор у многим земљама, а живахан и иновативан сектор малих и средњих предузећа кључан је за привредни раст и развој државе. Остале категорије награда, као што су оне за жене и младе, услиједиће наредних година, саопштио је WIPO.

Било који МСП из државе чланице WIPO-а може се пријавити за награду до 14. марта 2022., након чега ће независна комисија еминентних појединаца одабрати пет побједника. Критеријуми судаца укључиваће успјешну комерцијализацију интелектуалне својине, позитиван друштвени ефекат и уважавање регионалне и друге разноликости.

Пријаве се шаљу путем онлајн обрасца на једном од шест службених језика УН-а (арапски, кинески, енглески, француски, руски или шпански).

Учесници би требали посебно објаснити како се ИС користи за постизање корпоративног успјеха, укључујући привредни/друштвени/културни ефекат, те напоре уложене у промоцију равноправности полова и суочавање са развојним изазовима.

Како је објавио WIPO, овај нови подухват израз је Средњорочног стратешког плана Организације, којим се настоји створити свијет у којем су иновације и креативност са било којег мјеста подржане интелектуалном својином за добробит свих.

Прва група побједника биће позвана у WIPO како би примили своје награде током скупштина WIPO-а од 15. до 22. јула 2022.