Познати добитници Европске награде за проналазаче 2021.

 

Минхен, 17. јуна 2021. - Европски завод за патенте (ЕПО) објавио је у четвртак, 17. јуна добитнике Европске награде за проналазаче 2021., своје престижне годишње награде за иновације.

Лауреати Европске награде за проналазаче 2021. су Пер Гисле Јупеслан (Норвешка) за лакшу примјену назалних лијекова, Роберт Н. Грас и Венделин Штарк (Аустрија / Швајцарска) за похрану података засновану  на ДНК, Сумита Митра (Индија / САД) за употребу нанокластера у стоматологији, Хенрик Линдстром и Ђованни Фили (Шведска) за флексибилне соларне ћелије за преносне уређаје, Гордана Вуњак-Новаковић (Србија / САД) за напредак у инжењерству ткива, а за животно постигнуће награду је добио Карл Лео (Њемачка) за побољшање органских полупроводника.

 „У овим изазовним временима надахнуто је видјети креативност и преданост коју су ови проналазачи показали у доношењу иновативних рјешења у свијет. Њихова постигнућа подсјећају нас да се препреке могу превладати примјеном маште, знања и домишљатости. Способност изношења нове идеје на тржиште такође захтијева устрајност и потицајно окружење за иновације, а финалисти и добитници Европске награде за проналазаче 2021. сви томе свједоче", рекао је том приликом предсједник ЕПО-а Антонио Кампинос.

ЕПО је такође објавио да је установио награду Млади проналазачи за иноваторе до 30 година.

Овогодишња свечана додјела награда први је пут одржана као дигитални догађај.