ЕУИПО објавио извјештај у поводу Свјетског дана борбе против кривотворења

 

Мостар, 10. јуна 2021. – У склопу годишње Паневропске медијске кампање и поводом обиљежавања Свјетског дана борбе против кривотворења 8. јуна, Завод за интелектуалну својину Европске уније (ЕУИПО) покренуо је кампању подизања свијести 2021. РИЗИЦИ И ШТЕТЕ ОД КРШЕЊА ПРАВА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ У ЕВРОПИ у свим земљама Европске уније (ЕУ).

Пандемија КОВИД-19 и резултујући пораст интернетске куповине и приступа дигиталном садржају, бацили су ново свјетло на ризике и штету настале кршењем права интелектуалне својине у Европи и ставили опасности за потрошаче под микроскоп.

У просјеку готово 1 од 10 Европљана (9%) тврди да је заведен да купује кривотворине, а трећина Европљана (33%) пита се је ли производ који су купили оригиналан. Кривотворине представљају 6,8% увоза  Европске уније, вриједног 121 милијарду евра, а посебну штету трпе мала и средња предузећа, саопштио је ЕУИПО.

Извјештај ЕУИПО-а о ризицима и штети узрокованој повредама права интелектуалне својине у Европи доступан је на хрватском језику овдје, а такође су доступне инфографике те пригодни видео садржај с преводом на хрватски језик, пренио је Државни завод за интелектуално власништво Републике Хрватске.