Сједињене Државе подржавају одрицање од заштите интелектуалне својине за вакцине против Ковида

 

ВАШИНГТОН, 5. маја 2021. - Трговинска представница Сједињених Америчких Држава Кетрин Таи објавила је у сриједу, 5. маја изјаву којом најављује подршку Бајден-Харисове администрације одрицању од заштите интелектуалне својине за вакцине против болести Ковид-19.

„Ово је глобална здравствена криза, а ванредне околности пандемије Ковид-19 захтијевају ванредне мјере. Администрација снажно вјерује у заштиту интелектуалне својине, али у служби заустављања ове пандемије подржава одрицање од те заштите за вакцине против Ковида 19. Активно ћемо учествовати у преговорима заснованим на тексту у Свјетској трговинској организацији (WТО) потребним да се то догоди. Ти ће преговори требати времена са обзиром на природу институције која се заснива на консензусу те сложеност проблема.

„Циљ Администрације је што брже донијети што више безбједних и ефикасних вакцина што већем броју људи. Како је наше снабдијевање вакцинама америчком народу обезбијеђено, Администрација ће наставити појачавати напоре - радећи с приватним сектором и свим могућим партнерима - како би проширила производњу и дистрибуцију вакцина. Такође ће радити на повећању сировина потребних за производњу тих вакцина", наводи се у изјави представнице Таи.

Јужноафричка и индијска влада раније су поднијеле приједлог у Свјетској трговинској организацији (WТО) за привремено одрицање од права интелектуалне својине у вези са вакцинама и третманима против болести Ковид-19 како би били приступачнији.

Повезане вијести: Позив америчком предсједнику да подржи привремено одрицање од права интелектуалне својине на вакцине против Ковида