Одржан вебинар „Интелектуална својина за привредне субјекте”

 

 

МОСТАР, 28. априла 2021. – У склопу обиљежавања Свјетског дана интелектуалне својине, у сриједу, 28. априла 2021. одржан је вебинар под називом „Интелектуалнa својина за привредне субјекте.”

Едукација је била намијењена привредним субјектима, организацијама за подршку бизнису, као и онима који су професионално заинтересовани за ову проблематику.

Интелектуална својина је „неопипљива“ имовина, али врло често најврједнија имовина компаније коју је потребно континуирано унапрјеђивати, али и законски заштитити од потенцијалних злоупотреба. Имајући у виду значај интелектуалнe својинe у данашњем пословном окружењу, као и потребу подизања свијести о заштити истe, на вебинару су презентоване тематске цјелине које се односе на патенте, жигове, индустријски дизајн и ознаке географског поријекла.

Уводна обраћања одржали су Сенад Хромић из Сектора за едукацију Спољнотрговинске коморе БиХ,  Елма Ковачевић-Бајтал, директорица Института за едукацију Спољнотрговинске коморе БиХ, Дијана Прљић из фондације „Конрад Аденауер“,  те у име Института за интелектуалну својину Босне и Херцеговине Срећко Рикало, шеф Одсјека за међународни патент, који је наставио презентацијом о заштити патента пред Институтом.

У оквиру презентације биле су обрађене сљедеће теме: „Шта је патент и како се штити?“, „Поступак заштите патента“, „Значај заштите патента“, „Трајање заштите патента“, „Промјене и престанак важења патената“ те „Како заштитити патент у иностранству?“.

О заштити жига пред Институтом за интелектуалну својину БиХ говорила је Ирма Делибашић, експерт за национални жиг у Институту, која је имала презентацију са сљедећим темама: „Шта је жиг и како се штити?“, „Апсолутни разлози за одбијање пријаве жига“, „Релативни разлози за одбијање пријаве жига“, „Поступак заштите жига“, „Значај заштите жига“, „Трајање заштите жига“, „Промјене и престанак важења жига“, те „Како заштитити жиг у иностранству?“

Горан Трифковић, стручни савјетник за индустријски дизајн у Институту за интелектуалну својину БиХ одржао је презентацију о заштити индустријског дизајна пред Институтом у оквиру сљедећих тематских цјелина: „Шта је индустријски дизајн?“, „Предности и значај заштите индустријског дизајна“, „Поступак заштите индустријског дизајна“, „Промјене и престанак важења индустријског дизајна“ те „Како и зашто заштитити индустријски дизајн у иностранству?“.

О заштити ознака географског поријекла пред Институтом за интелектуалну својину Босне и Херцеговине говорио је Мирослав Марић, стручни савјетник за међународни жиг у Институту. Обрађене теме биле су сљедеће: „Шта је ознака географског поријекла?“, „Предмет заштите ознака географског поријекла“, „Поступак заштите ознаке географског поријекла“, „Међународни системи заштите ознака географског поријекла“ те „Економски значај заштите ознака географског поријекла“.

Вебинар је окупио око педесет учесника из привреде, академске заједнице те адвоката. 

Вебинар су организовали Спољнотрговинска комора Босне и Херцеговине, Институт за интелектуалну својину Босне и Херцеговине и фондација „Конрад Аденауер“.