Позив америчком предсједнику да подржи привремено одрицање од права интелектуалне својине на вакцине против Ковида

 

Мостар, 15. априла 2021. - Више од 170 бивших шефова држава и влада и нобеловаца позвали су у отвореном писму предсједника Сједињених Америчких Држава Џозефа Бајдена да подржи привремено одрицање од права интелектуалне својине на вакцине против болести Ковид-19 у циљу бржег окончања пандемије.

У писму се посебно тражи од предсједника Бајдена да подржи приједлог јужноафричке и индијске владе у  Свјетској трговинској организацији (WTO) о привременом одрицању од права интелектуалне својине која се односе на вакцине и третмане против болести Ковид-19 јер би садашњим темпом производње вакцине већина сиромашних држава чекала барем до 2024. године да постигне масовну имунизацију против те болести.

 „Предсједник Бајден је рекао да нико није сигуран док сви нису сигурни, а сада састанак Г7 представља сјајну прилику да се покаже глобално водство које само САД може обезбједити”, поручио је бивши британски премијер Гордон Браун алудирајући на предстојећи састанак групе најбогатијих земаља свијета.

Добитник Нобелове награде за економију Џозеф Штиглиц упозорио је да ће „нове мутације вируса и даље узимати животе и угрожавати нашу повезану глобалну економију све док сви, посвуда не буду имали приступ сигурној и ефикасној вакцини”.

Писмо је координисало удружење People’s Vaccine Alliance, коалиција у којој је окупљено педесетак хуманитарних и развојних организација.

Цјеловито писмо и попис потписника можете погледати овдје.