БиХ ратификовала Уговор из Маракеша

 

Мостар, 4. септембра 2020. –  Након што је Парламентарна скупштина Босне и Херцеговине донијела одлуку о давању сагласности за ратификацију, Предсједништво БиХ ратификовало је Уговор из Маракеша Свјетске организације за интелектуалну својину (WIPO) за олакшање приступа објављеним дјелима слијепим, слабовидним и и лицима којa се из другог разлога не могу користити штампом.

Маракешки уговор чини дио међународних уговора о ауторским правима којима управља Свјетска организација за интелектуалну својину (WIPO). Има јасну хуманитарну и друштвену димензију развоја, а његов главни циљ је створити скуп обавезних ограничења и изузетака у корист слијепих, слабовидних и лица са другим потешкоћама због којих се не могу служити штампаним материјалима.

Иницијативу за покретање поступка ратификације Уговора из Маракеша покренуо је директор Института за интелектуалну својину Босне и Херцеговине Јосип Мерџо који је путем Министарства спољне трговине и економских односа БиХ упутио иницијативу Савјету министара Босне и Херцеговине за оцјену оправданости покретања поступка ратификације овог уговора.

Иначе, Уговор из Маракеша на снази је у Европској унији од 1. јануара 2019. и обухвата још 70 земаља широм свијета.