Свјетски дан интелектуалне својине - Иновација за зелену будућност

 

Мостар, 22. априла 2020. – Свјетски дан интелектуалне својине, 26. априла, ове се године обиљежава под слоганом „Иновација за зелену будућност”.

Свјетска кампања за интелектуалну својину 2020. ставља иновацију - и права интелектуалне својине која подржавају такве иновације - у центар напора за стварање ‘зелене будућности’.

„Одлуке које доносимо данас обликоваће наше сутра. Земља је наш дом. Морамо се бринути за то”, истакнули су тим поводом из Свјетске организације за интелектуалну својину (WIPO).

Институт за интелектуалну својину Босне и Херцеговине такође се придружује кампањи која промовише бројне проналазаче и креативце широм свијета који бирају ‘зелену будућност’ - жене, мушкарце и младе који раде на чистијим алтернативама постојећим технологијама заснованим на фосилним горивима и бољим и одрживијим системима управљања храном и природним ресурсима користећи систем интелектуалне својине.

Поводом овогодишњег Свјетског дана интелектуалне својине разматрају се начини на које патентни систем потиче иновације, односно развој и ширење еколошки прихватљивих технологија, како дизајнерско размишљање и права дизајна заједно подржавају оптимално коришћење ресурса и омогућују дизајнерима да уложе своје вријеме и талент у стварање корисних, атрактивних и еколошки прихватљивих производа за потрошаче, како заштитни знаци и други идентификатори подржавају настанак и раст предузећа изграђених на принципима одрживости околине, омогућујући им да нуде шири спектар еколошки прихватљивих производа и услуга, како права, попут ознака географског поријекла, потичу одрживију употребу природних ресурса и како заштита нових биљних сорти промовише развој отпорнијих култура као подршку глобалној сигурности хране те како ствараоци - који путем ауторских права могу зарадити за живот од свог рада - могу играти кључну улогу у стварању визије 'зелене будућности' и њених неизмјерних користи.

„Наша преданост, избори које свакодневно правимо, производи које купујемо, истраживања која финансирамо, компаније које подржавамо те политике и закони које развијамо одредит ће колико је наша будућност 'зелена'. Али, с иновативним размишљањем и стратешком употребом права интелектуалне својине, одрживост је на дохват руке. Придружите нам се у истраживању улоге коју иновације и права интелектуалне својине имају у отварању пута ка 'зеленој будућности'. Подијелите своје омиљене 'зелене' иновације и реците нам како ћете побољшати своје 'зелене' акредитиве“, порука је из WИПО-а у поводу Свјетског дана интелектуалне својине 2020.