Донесена одлука о формирању међуресорног органа за интелектуалну својину

 

САРАЈЕВО, 6. фебруара 2020. – Након што је усвојио Стратегију спровођења права интелектуалне својине у БиХ 2018. - 2020. година, Савјет министара БиХ донио је Одлуку о формирању Међуресорног органа за сарадњу у области стицања и спровођења права интелектуалне својине у Босни и Херцеговини.

На овај начин стварају се предуслови за почетак рада међуресорног органа који би, као координатор, требао јачати сарадњу институција на свим нивоима власти у БиХ надлежних за спровођење права интелектуалне својине те са Институтом за интелектуалну својину БиХ као институцијом надлежном за обављање стручних и управних послова у овој области, саопштено је из Вијећа министара БиХ.

Међуресорни орган базираће свој рад на мјерама и препорукама које су дане у Стратегији развоја Института за интелектуалну својину БиХ, као и у Стратегији спровођења права интелектуалне својине у БиХ, а која представља основу за дефинисање и успоставу цјеловитог и ефикасног система спровођења права интелектуалне својине у складу са захтјевима приступања Свјетској трговинској организацији (WTO) и Европској унији (EU).