Обиљежен Свјетски дан интелектуалне својине

 

Мостар, 26. априла 2018. – У поводу Свјетског дана интелектуалне својине, који се сваке године обиљежава 26. априла, Институт за интелектуалну својину Босне и Херцеговине организовао је дан отворених врата.

Дан отворених врата одржан је у сједишту Института у Мостару, у згради заједничких институција, као и у испоставама у Сарајеву и Бањалуци. У времену од 9 до 12 сати упосленици Института су свим заинтересованим пружали информације о интелектуалној својини и њеној заштити те су посјетиоцима дијелили едукативне и промотивне материјале из те области.

У изјави медијима који су посјетили сједиште Института за интелектуалну својину БиХ у Мостару, директор Института Јосип Мерџо нагласио је да је законски оквир у БиХ што се тиче интелектуалне својине квалитетно успостављен, али да има простора за напредак те да слиједи усаглашавање са прописима Европске уније.

Додао је да је Босна и Херцеговина чланица Свјетске организације за интелектуалну својину (WIPO) и придружени члан Европске патентне организације (EPO), највеће струковне организације, подсјетивши да је Институт припремио измјене и допуне Закона о патенту у прошлој години, које се тренутно налазе у парламентарној процедури и које ће, када буду усвојене, приближити БиХ пуноправном чланству у EPO-у, што је један од услова приступању ЕУ.

„Комплетан систем уређења интелектуалне својине довео је до резултата да је прошле године БиХ напредовала девет мјеста на свјетском индексу иновативности, који издаје Свјетска организација и универзитет Корнел, тако да смо са 86. мјеста дошли на 77.“, изјавио је Мерџо, оцијенивши то евидентним напретком, иако позиција још није добра.

Подсјетио је и на усвојену Стратегију спровођења права интелектуалне својине почетком 2019., те додао да је у припреми нова стратегија развоја интелектуалне својине у БиХ, у чијој изради помажу експерти WIPO-а.

Године 2000. земље чланице Свјетске организације за интелектуалну својину (WIPO) одредиле су 26. априла - дан на који је WIPO конвенција ступила на снагу 1970. - као Свјетски дан интелектуалне својине са циљем повећања општег разумијевања права интелектуалне својине.