Одржан семинар „Интелектуална својина за привредне субјекте“

 

САРАЈЕВО, 28. фебруара 2019. - Сектор за едукацију Спољнотрговинске коморе Босне и Херцеговине реализовао је семинар у сарадњи са Институтом за интелектуалну својину Босне и Хецеговине о теми „Интелектуална својина за привредне субјекте“, који је одржан 27.2.2019. године у просторијама Спољнотрговинске коморе Босне и Херцеговине у Сарајеву.

У уводном дијелу семинара учесницима су се обратили др.сц. Елма Ковачевић-Бајтал, директор Сектора за едукацију Спољнотрговинске коморе Босне и Херцеговине и Јосип Мерџо, директор Института за интелектуалну својину Босне и Херцеговине.

Полазници семинара су имали прилику да добију најактуелније информације из области заштите интелектуалне својине везано за патенте, жигове, индустријски дизајн и географске ознаке. Посебно је истакнуто да у Босни и Херцеговини још увијек више захтјева за заштиту интелектуалне својине подносе физичка лица него индустрија док у свим развијеним земљама индустрија доминира у броју захтјева за заштиту интелектуалне својине. Поред тога, неопходно је радити на заштити интелектуалне својине у данашњем пословном окружењу те континуирано подизати свијест о потреби заштите исте како би се избјегле негативне посљедице за, у првом реду, индустрију гдје већ имамо случајеве да компаније из Босне и Херцеговине осјећају врло озбиљне финансијске посљедице везано за злоупотребу њихове интелектуалне својине коју нису правовремено заштитили, саопштено је из Вањскотрговинске коморе БиХ.

На семинару су учествовали представници приватног сектора, министарстава, локалне заједнице и консултаната.

Предавачи на семинару су били Срећко Рикало, Ирма Делибашић, Горан Трифковић и Мирослав Марић из Института за интелектуалну својину Босне и Херцеговине.