Izaslasntvo Instituta sudjelovalo u radu BRI konferencije u Pekingu

 

Mostar, 31. kolovoza 2018. - Na poziv i uz potporu Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO), izaslanstvo Instituta za intelektualno vlasništvo BiH sudjelovalo je u radu Konferencije na visokoj razini o intelektualnom vlasništvu za zemlje duž Pojasa i puta (BRI konferencija), koja je održana u Pekingu 28. kolovoza 2018.

U konferenciji su sudjelovali predstavnici međunarodnih i regionalnih organizacija za intelektualno vlasništvo iz 60 zemalja koji su naglasili potrebu nastavka i unaprjeđenja suradnje u oblasti zaštite svih oblika intelektualnog vlasništva osobito među državama koje se nalaze na potezu Puta svile, od Kine do Europe.

U svom obraćanju kineski državni savjetnik Wang Yong pozvao je na širu, blisku i pragmatičnu suradnju na zaštiti prava intelektualnog vlasništva među zemljama Pojasa i puta, između ostalog, na optimizaciju propisa i uspostavu redovitog mehanizma suradnje s ciljem inovativnog razvoja i gospodarskog napretka zemalja Pojasa i puta.

On je također pročitao pismo predsjednika Kine Xi Jinpinga upućeno sudionicima konferencije u kojem kineski predsjednik izražava spremnost za nastavak rada zajedno sa svim stranama da se izgradi „jedan pojas i jedan put“, put mira, prosperiteta, otvoren put, put inovacija i civilizacije, u skladu s načelom zajedničke izgradnje i dijeljenja.

Konferenciji se obratio i generalni direktor Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) dr. Francis Gurry, koji je početkom ove godine boravio u službenom posjetu Bosni i Hercegovini.

On se tom prilikom susreo s kineskim premijerom Li Keqiangom koji je naglasio da je zaštita prava intelektualnog vlasništva kamen temeljac tržišnog gospodarstva i neizbježan uvjet za postizanje inovativnog razvoja.  Dodao je da je Kina sada u kritičnoj fazi nadogradnje i poboljšanja svog gospodarstva te će usvojiti stroži sustav zaštite prava intelektualnog vlasništva i dalje poboljšati odgovarajuće zakone i propise, prenijela je agencija Xinhua.

Generalni direktor WIPO-a Gurry rekao je da je u posljednjih 40 godina Kina uspostavila  sustav visoke razine za zaštitu prava intelektualnog vlasništva, koji gleda na intelektualno vlasništvo kao pokretačku snagu za inovacije i gospodarski razvoj, te jednako tretira kineske i strane tvrtke.

Čestitajući na usponu Kine u poretku Globalnog indeksa inovacija, Gurry je rekao da vjeruje da će zemlja učiniti daljnji razvoj u budućnosti te da je WIPO spreman dodatno produbiti suradnju s Kinom, održavati multilateralizam i zajednički odgovoriti izazovima.