Izaslanstvo Instituta posjetilo Zavod za intelektualnu svojinu Srbije

 

Mostar, 30. studenoga 2017. – Izaslanstvo Instituta za intelektualno vlasništvo BiH, predvođeno ravnateljem Instituta Josipom Merdžom, boravilo je od 22. do 24. studenoga 2017. u Beogradu u studijskom posjetu Zavodu za intelektualnu svojinu Republike Srbije.

Na početku posjeta, vršitelj dužnosti ravnatelja Zavoda Vladimir Marić predstavio je izaslanstvu Instituta strukturu, mjerodavnost i aktivnosti Zavoda, a domaćinima je Institut za intelektualno vlasništvo BiH predstavio ravnatelj Instituta Josip Merdžo.

Pomoćnici ravnatelja Zavoda dali su pregled rada svojih sektora, organizacijsku strukturu, kao i statističke podatke o podnesenim prijavama prava industrijskog vlasništva.

Također, predstavljen je model suradnje sa institucijama za provedbu prava intelektualnog vlasništva i aktivnosti u sklopu EU integracija, kao i aktivnosti Centra za edukaciju i informiranje na ostvarivanju suradnje sa sveučilištima i malim i srednjim poduzećima.

Izaslanstvu Instituta predstavljena je i metodologija pretraživanja patenata u postupku ispitivanja prijava patenata kroz faze postupka, ispitivanje prijava za priznanje certifikata o dodatnoj zaštiti i administrativni informacijski sustav za upravljanje procesima u Zavodu -  usluga online elektroničkog podnošenja prijava i podnesaka.

Zadnji dan posjeta predstavljen je sustav upravljanja kvalitetom ISO 9001-2008, nakon čega je izaslanstvo Instituta imalo priliku za razgovor o temama od posebnog interesa u vezi s prethodna dva dana posjeta.