U Trebinju održan info dan za gospodarstvenike

 

Trebinje, 27. srpnja 2017. –  Info dan za gospodarstvenike pod nazivom: „Zaštita oznaka zemljopisnog podrijetla, žiga i industrijskog dizajna“ održan je u zgradi gradske uprave Grada Trebinja u četvrtak, 27. srpnja u organizaciji Privredne Komore Republike Srpske, Područne privredne komore Trebinje, a u suradnji s Institutom za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine.

Tom je prigodom prezentiran značaj zaštite znakova razlikovanja kao posebnog dijela intelektualnog vlasništva.

Nazočni su mogli saznati kako se zaštitom žiga svojih proizvoda ili usluga vlasnik brani i od neovlaštenog korištenja istog ili sličnog znaka za obilježavanje konkurentske robe, te kako se žig može iskoristiti kao značajan instrument u različitim poslovnim aranžmanima (investicije, licence, franšizing, prijenos prava).

Informirani su i o tome kako pravna zaštita oznaka zemljopisnog podrijetla doprinosi tržišnom razvoju proizvoda i kako adekvatan sustav zaštite oznaka zemljopisnog podrijetla, koji je usuglašen sa europskim i svjetskim standardima, predstavlja značajan razvojni potencijal.

Bilo je govora i o industrijskom dizajnu te je istaknuto da zaštita industrijskog dizajna predstavlja najkorisnije tržišno sredstvo kojim proizvođač može zaštititi vlastita ulaganja u razvoj i proizvodnju.

Predavači na ovome događaju bili su Miroslav Marić i Goran Trifković, zaposlenici Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine.