Institut obilježio Svjetski dan intelektualnog vlasništva

 

Mostar, 26. travnja, 2017. - Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine obilježio je Svjetski dan intelektualnog vlasništva, 26. travnja prijmom i prigodnim programom u hotelu Mepas u Mostaru, kao i Danom otvorenih vrata u sjedištu Instituta u Mostaru i u ispostavama u Sarajevu i Banjaluci.

Prijmu u Mostaru nazočili su, između ostalih, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg, predsjednik Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine Marko Šantić, generalna direktorica Stručne službe Asocijacije skladatelja – muzičkih stvaratelja BiH (AMUS) Lejla Trnčić, predsjednik Udruge filmske industrije (UFI) Antonio Beus, predstavnica Asocijacije izvođača i svirača (AIS) Svjetlana Guja i direktorica Udruge za zaštitu proizvođača fonograma „Fonogram“ Amra Škaljo.

Ravnatelj Instituta za intelektualno vlasništvo Josip Merdžo upoznao je nazočne s radom Instituta, njegovim mjerodavnostima i zakonodavnim okvirom, istaknuvši da je Bosna i Hercegovina punopravna članica Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) te da su u tijeku aktivnosti koje će osigurati da i u obitelji Europske patentne organizacije (EPO) sadašnji status zemlje proširenja BiH unaprijedi u status punopravnog članstva.

Ravnatelj Merdžo posebno je istaknuo zadaću Instituta na podizanju javne svijesti o intelektualnom vlasništvu. „U svijetu se poklanja iznimna važnost svim aspektima intelektualnog vlasništva. Zadaća Instituta je da tu svijest podigne na jednu višu razinu“, kazao je Merdžo i podsjetio na međunarodni seminar održan u studenome prošle godine u Mostaru o temi razvoja politika intelektualnog vlasništva na sveučilištima i istraživačko-razvojnim institucijama, gdje su uz predavače iz Ženeve sudjelovali i predstavnici svih zemalja regije, suradnju s Pravnim fakultetom Sveučilišta u Mostaru, odnosno posjete studenata Institutu gdje su se kroz prigodna predavanja upoznali s procedurama koji se primjenjuju pri zaštiti intelektualnog vlasništva te sudjelovanje Instituta na nedavno održanom Sajmu gospodarstva u Mostaru, što bi trebalo rezultirati suradnjom s gospodarskim komorama kroz zaštitu svih elemenata intelektualnog vlasništva koji se mogu primijeniti na proizvode i usluge malih i srednjih poduzeća.

U planovima Instituta za ovu godinu je organizacija još jednog stručnog seminara s naglaskom na tehničke znanosti pa bi u tom smislu bili uključeni tehnički fakulteti iz Bosne i Hercegovine. I u ovom projektu potporu će pružiti stručnjaci iz Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo, kao i Europske patentne organizacije.

Stručni suradnik u Institutu za intelektualno vlasništvo Miroslav Marić nazočnima je govorio o znakovima razlikovanja (žigu, industrijskom dizajnu, oznaci zemljopisnog podrijetla), zakonskom okviru za njihovu zaštitu te mjerodavnosti Instituta u tom pogledu, a to je provedba upravnih postupaka za stjecanje, održavanje, promet i prestanak prava.

O sustavu zaštite patenata govorila je stručna suradnica u Institutu Spomenka Šego. Ona je, između ostalog, navela prava koja se stječu patentom, uvjete za patentnu zaštitu izuma, upozorila na pravo prvenstva i na to da se izum ne objavljuje prije podnošenja patentne prijave. Također je naglasila da se ne prodaju proizvodi u koje je izum ugrađen prije podnošenja patentne prijave.

Danas je u sjedištu Instituta u Mostaru, kao i u ispostavama u Sarajevu i Banjaluci održan Dan otvorenih vrata, kada su djelatnici Instituta, u vremenu od 10 do 14 sati, svima zainteresiranima pružali informacije o intelektualnom vlasništvu i njegovoj zaštiti.

Moto pod kojim se u svijetu obilježava ovogodišnji dan intelektualnog vlasništva je: Inovacije unaprjeđuju život. U svom pismu predsjednik Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo Francis Gurry, koji je po poziciji pomoćnik glavnog tajnika UN-a, naglasio je da se inovacija nalazi u srcu našeg društvenog i ekonomskog blagostanja.

Svjetski dan intelektualnog vlasništva ustanovljen je 2000. kada su zemlje članice Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) odredile 26. travnja - dan na koji je WIPO konvencija stupila na snagu 1970. - kao Svjetski dan intelektualnog vlasništva s ciljem povećanja općeg razumijevanja IV-a.